Hoppa till huvudinnehållet

Prognos: Fortsatt ökning av befolkningen i länet - men i långsammare takt

Publicerad:
Den gröna raden visar ett scenario med högre befolkningstillväxt och den röda med lägre. En viktig faktor som påverkar hur utvecklingen faktiskt blir är hur många som söker sig till Sverige från utlandet.
Den gröna raden visar ett scenario med högre befolkningstillväxt och den röda med lägre. En viktig faktor som påverkar hur utvecklingen faktiskt blir är hur många som söker sig till Sverige från utlandet. Foto: Region Örebro län

Nya prognoser visar att befolkningen i Örebro län fortsätter att växa, men inte lika kraftigt som tidigare. Samtidigt minskar andelen av befolkningen som är i arbetsför ålder, men sysselsättningen och utbildningsnivån förväntas öka.

Inom ramen för samarbetet mellan regionerna i Östra Mellansverige (ÖMS) och Mälardalsrådet har det tagits fram nya prognoser av befolkning, sysselsättning och inkomster. I rapporten redovisas framskrivningarna för länen i ÖMS samt analyser för utvecklingen fram till 2050.

Befolkningstillväxten för länet beräknas vara svagare än den tillväxt som rådde under 2010-talet. Det beror främst på att invandringen antas vara lägre framöver jämfört med tidigare. I Örebro län beräknas folkmängden år 2050 uppgå till 336 000 vilket motsvarar en ökning på drygt 9 procent från år 2021.

Störst i större städer

Petter Arneback Hjulström, regional utvecklingsdirektör, konstaterar i ett pressmeddelande att demografiskt styrda branscher som vård, skola och omsorg beräknas öka mest i antal sysselsatta under de kommande 30 åren. En annan sak som prognosen visar är att fler människor förväntas pendla ut från Örebro län till andra län för att arbeta, jämfört med antalet som pendlar in. Prognosen visar också att befolkningsökningen blir störst i större städer.

– Men det är värt att notera att de mindre kommunerna behåller sin befolkning, det blir ingen kraftigt minskad befolkning i flertalet kommuner, säger Petter Arneback Hjulström.

Andelen av befolkningen i arbetsför ålder minskar fram till år 2050. Andelen unga (0–19 år) minskar. Andelen äldre (65–84 år) beräknas vara relativt stabil. I samtliga län ökar dock andelen 85+ år. Det innebär sammantaget att den arbetsföra andelen av befolkningen minskar och att andelen av befolkningen som är mest vårdkrävande ökar. Det betyder att det blir en högre försörjningskvot i framtiden. Kvoten ökar med mellan 4 och 8 procentenheter i de olika länen där Örebro län har den lägsta ökningen på 4 procentenheter.

Artikeltaggar

OmsorgÖrebroÖrebro länSamhälleSkolorTillväxtVård

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.