Hoppa till huvudinnehållet

CATARINA LINDSTRÖM: Vi vill fira 140 år till

Publicerad:
Foto: Kajsa Juslin

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ända sedan sammanslagningen av Karlskoga Tidning och Kuriren har jag återkommande fått samma fråga; Hur länge kommer papperstidningen att finnas kvar?

Och varje gång har jag svarat samma sak; Jag lovar att den kommer att finnas så länge jag jobbar kvar, men jag kan inte lova att den kommer sex dagar i veckan.

Och nu har den stunden kommit – tiden för Karlskoga Tidning-Kuriren att ta nästa steg in i framtiden.

Från och med den 1 oktober kommer vi att komma ut i print tre dagar i veckan – exakt vilka dagar får vi återkomma till.

Anledningarna är flera, men den viktigaste är att journalistiken bedrivs på ett annat sätt i dag än bara för några år sedan. Vi måste vara med hela tiden, dygnet runt. Alltid försöka vara först med både nyheter och fördjupningar. Det är vårt enda sätt att behålla och skaffa nya läsare. Och att ha papperstidningen sex dagar i veckan styr för mycket av vårt journalistiska tänkande.

Sedan är papper och distribution ohemult dyrt: av varje hundralapp vi får in går idag 45 kronor till att trycka och köra ut KT-Kuriren. Det är en summa som kommer att minska avsevärt med tre utgivningsdagar.

Ni trogna prenumeranter har följt lokalmedia i Karlskoga och Degerfors i vått och torrt under tre turbulenta årtionden av nedlagda lokalredaktioner, konkurshot, upphandlingar och sammanslagningar. Varje förändring har väckt starka känslor, en blandning av kritik och beröm. Många arga insändare och uppskattande telefonsamtal har det blivit genom åren. Men varje gång har lokalmedia landat på fötterna

Och till slut var det KT-Kuriren kvar.

Sedan sammanslagningen har vi i Karlskoga både granskat Kemab-affären under socialdemokratiskt styre och avsatt höga tjänstemän under alliansledning. Vi granskar Coop-affären och de olika turerna kring Degerfors före detta kommundirektör. Vi följer Degerfors IF, BIK och Rävåsens damer. Vi skriver personliga artiklar som berör.

Och det kommer vi naturligtvis att fortsätta med. Förhoppningen är att vi ska göra ett ännu bättre jobb när vi kan fokusera ännu mer på journalistiken.

Och steget är kanske inte så stort som det kan verka; alla ni som har tidningen i papper har också självklart tillgång till KT-Kuriren i digital form. Det gäller bara att logga in och komma igång. Behöver du hjälp att komma så ring kundservice så hjälper de dig.

Det kommer att bli en intensiv höst – både för oss på redaktionen som ska hitta nya sätt att jobba och för er prenumeranter som ska skaffa er nya vanor.

Men vi gör detta av en enda anledning.

I höst fyller vi 140 år – och vi ska göra allt för att vi ska finans kvar i 140 år till.

Läs mer:

Papperstidningen går från sexdagars- till tredagarstidning

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagCatarina LindströmCoopDegerforsDegerfors IF HerrJournalistikKarlskogaKemabRävåsenSamhälleTidningarUpphandling