Hoppa till huvudinnehållet

34-årig man sexofredade flera kvinnor och barn – får villkorligt

Publicerad:
Värmlands tingsrätt i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

En 34-årig man försökte locka med sig en tonårig flicka in på en toalett på järnvägsstationen. Nu frias han av Värmlands tingsrätt, men döms för flera andra fall av sexuellt ofredande mot både tonåringar och vuxna.

I april så greps mannen efter en händelse på järnvägsstationen i Karlstad. En minderårig flicka kände sig förföljd av mannen som sökte kontakt med henne, var efterhängsen och försökte locka med henne in på stationens toalett. Han häktades och kopplades också till flera andra fall av sexuella ofredanden i Karlstad under vintern.

Mannen visade en porrfilm för en kvinnlig kassör och ville ha sex med henne. Han har också smekt två 17-åriga pojkar på kinden, samtidigt som han i grova ordalag beskrivit hur han ville ha sex med dem. Någon vecka senare så greppade han tag i rumpan på en kvinna i en gångtunnel i Karlstad.

Den 34-årige mannen åtalades av Värmlands tingsrätt för totalt fem fall av sexuellt ofredande från januari till april, plus ett fall av hot mot tjänsteman. Hot mot tjänsteman rör tiden när mannen satt häktad och då hotade en av vakterna till livet.

Mannen döms på samtliga punkter utom en, ofredandet av flickan på Centralstation, vilket han frikänns från.

Tingsrätten skriver i sin bedömning att det är uppenbart att flickan blivit skärrad och skrämd av händelsen, och att mannens agerande varit högst olämpligt och ovälkommet. Samtidigt har det inte gått att belägga att det varit straffbart. För att döma för sexuellt ofredande mot barn krävs en sexuell beröring eller att barnet förmås att göra eller vara med på sexuell handling. Eftersom mannen inte rört flickan och inte uttryckligen sagt vad de skulle göra på toaletten så frias han. Han ska heller inte försökt tvinga in henne på toaletten. Försök till sexuellt ofredande mot barn är inte straffbart, skriver tingsrätten.

Mannen döms för fyra fall av sexuellt ofredande, plus hot mot tjänsteman, till villkorlig dom. Det samlade straffvärdet på brotten motsvarar ett par månaders fängelse. Då mannen suttit häktad i en månad och nu lever under någorlunda ordnade förhållanden så döms han till villkorlig dom och 130 dagsböter. Han ska även betala skadestånd på 10 000 kronor vardera till de två tonårspojkarna.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseForshagaKarlstadOfredandeSexuellt ofredandeVärmlands tingsrätt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.