Hoppa till huvudinnehållet

Första gången någonsin – utdelning av kyrkopedagogiskt pris i Karlstad: ”Ofattbart”

Publicerad:
Reporter William Ankarhake
William Ankarhake
william.ankarhake@nwt.se
Anders Bergström blev historisk när han tog emot priset.
Anders Bergström blev historisk när han tog emot priset. Foto: Rebecca Monsen/Svenska kyrkan Karlstads stift

En historisk utdelning av kyrkopedagogiskt stipendium har delats ut i Karlstad.

Anders Bergström belönades för sitt framstående arbete med att främja tillgängligheten i kyrkorummet för personer med funktionsnedsättning.

– Det är alldeles fantastiskt och överväldigande. Lite ofattbart faktiskt, säger Anders Bergström.

Anders Bergström, diakoniassistent och kyrkopedagog i Karlskrona-Aspö pastorat, fick under onsdagen ta emot det första priset någonsin inom kyrkopedagogiskt arbete.

Han belönas med priset för sitt engagemang i att skapa metoder som främjar tillgänglighet och ger en bredare publik möjlighet att ta del av tron, traditionen och historien.

– Det är alldeles fantastiskt och överväldigande. Lite ofattbart faktiskt, säger Anders Bergström.

Anders Bergström är utbildad inom Kyrkopedagogik på Karlstads universitet.
Anders Bergström är utbildad inom Kyrkopedagogik på Karlstads universitet. Foto: Rebecca Monsen/Svenska kyrkan Karlstads stift

Bergströms arbete har bidragit till att överbrygga hinder och inkludera fler människor.

– Det är fantastiskt att få möjlighet att uppmärksamma ett viktigt och bra arbete på det här sättet. Kyrkopedagogik öppnar dörrar och ökar förståelsen för vårt sammanhang och vår tradition, säger Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift.

Anders Bergström är utbildad inom Kyrkopedagogik på Karlstads universitet.

Tidigare var det universitetet som hade ansvaret för att genomföra utbildningen, men nu ligger administrationen av den hos Svenska kyrkan.

Han fick utöver äran och ett diplom, även 2 000 kronor.

Motivering till priset

Anders Bergström har sedan sin utbildning till kyrkopedagog särskilt arbetat med att göra kyrkorummet mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättning.

Han har tagit fram och prövat kyrkopedagogiska metoder med fokus på andra sinnen än synen och därmed berikat den kyrkopedagogiska verktygslådan med nya koncept och metoder som kan användas för alla.”

Artikeltaggar

Anders BergströmFunktionsnedsättningHistoriaKarlskronaKarlstadKarlstads stiftKarlstads universitetSkola och utbildningSvenska kyrkanTeknik och vetenskapTraditionerUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.