Så många förskolor måste evakueras – berör 14 avdelningar

Publicerad:
Anita Kettunen, skolchef Karlskoga kommun, tror att modulerna som ersätter de ursprungliga lokalerna kan bli ett lyft. Foto: Kajsa Juslin

Fyra av sex förskolor måste evakueras och lämna sina lokaler i Karlskoga. Förskolelokalerna överges eftersom de drabbats av dålig lukt som inte kan saneras bort.

Den provtagning som kommun gjort är färdig och är inte nådig. Den visar att utöver Rödluvan, som Karlskoga kommun lämnade besked om i april att evakuera, måste Lärkan, Gullvivan och Skogsduvan lämna sina lokaler på grund av luktsmitta.

– Vi har träffat rektorer, personal och vårdnadshavare på samtliga fyra förskolor för att informera om evakueringen, säger Anita Kettunen, skolchef.

Förskolelokalerna, som byggdes på 1970-talet, har drabbats av luktsmittat från ett träskyddsmedel som användes fram till 1978. Trots att åtgärder gjorts genom åren har lukten inte försvunnit.

Den provtagning som kommun gjort är färdig och är inte nådig. Den visar att
Jacob Frick

Det är när ämnet klorfenoler, som fanns i träskyddsmedel, kommer i kontakt med fukt det omvandlas till kloransiol som lukten uppstår. Sedan ”smittar” lukten andra material i sin omgivning. Det är inte hälsovådligt enligt kommunen, men möjliggör inte en bra arbetsmiljö då den kan ge nästäppa och rinnande ögon.

Det som nu sker är att förskolorna evakueras till nya platser där moduler kommer att ställas upp.

– Det är 14 avdelningar med 264 förskoleplatser som drabbas, säger Jacob Frick som arbetat med att utreda frågan.

Placering

Rödluvan och Skogsduvan ska flyttas cirka en kilometer från där de är belägna idag. Moduler kommer att sättas upp i en närliggande miljö där de kommer att kunna dela på kök och vissa utemiljöer.

Lärkans moduler kommer placeras på mark till de ursprungliga lokalerna men exakt placering är inte bestämd. Gullvivan kommer att flytta en kortare sträcka till mark i närheten av den där ligger i dag.

Glädjande har förskolorna Prästkragen och Smeden klarat sig.

– Deras prover visar så lite så där kan vi göra åtgärder och driva verksamhet. Det är jättepositivt, säger Anneli Bramvehl (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Parallell utredning

Tidigare var man skeptisk till om existerande leksaker och material över huvud taget skulle kunna tas med till de nya lokalerna.

– Parallellt utreds vilka föremål som kan saneras och tas med, berättar Anita Kettunen.

Förskolelokalerna som måste stängas är från 1970-talet. Genrebild.
Förskolelokalerna som måste stängas är från 1970-talet. Genrebild. Foto: Håkon Mosvold

Nu är kommunens företrädare mer positiva.

– Det finns goda förutsättningar för att återanvända utrustning som redan finns, säger Jacob Frick.

Samhällsbyggnadsnämnden hade redan en plan för att bygga nya förskolor då många är slitna och gamla. Nu tvingas kommunen till handla betydligt snabbare med tillfälliga moduler. Evakueringsmodulerna kommer att behöva användas under flera år innan de nya och permanenta förskolorna är på plats.

– Jag är säker på att modulerna kommer att upplevas som ett lyft, säger Anita Kettunen.

Vad gäller kostnaden vet inte kommunen vad den kommer att landa på.

– Det är en kostnad vi får ta, konstaterar Anneli Bramvehl.

De tillfälliga lokalerna ska vara på plats när höstterminen drar igång.

Kommunen sätter stopp för förskola: ”Det är ett arbetsmiljöproblem”

Artikeltaggar

Anneli BramvehlFörskolorKarlskogaKarlskoga kommunModeraternaSkola och utbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare