Hoppa till huvudinnehållet

800 kilo tobak hittades i olaglig "fabrik"

Publicerad:
Maskin för blandning av vattenpipstobak.
Maskin för blandning av vattenpipstobak. Foto: Tullverket

Tre personer åtalas för olaglig tillverkning av tobak till vattenpipor. Mer än 800 kilo tobak hittades när Tullverket slog till mot en fastighet i värmländska Åmotfors i mars.

"Vi har slagit ut en illegal fabrik", skriver Fredrik Leijerholt, enhetschef på Tullverket, i ett pressmeddelande och lägger till:

"Det här är en form av organiserad brottslighet som omsätter stora pengar."

Åtalet vid Värmlands tingsrätt gäller grov olovlig befattning med punktskattepliktig vara. Enligt tullen har staten gått miste om mer än två miljoner kronor i skatt, enbart för den tobak som hittades vid tillslaget.

Tullverket hade fått upp ögonen för fastigheten i Åmotfors och en dag när tre tullanställda åkte förbi platsen pågick verksamhet där. Flera personer höll på att flytta kartonger från en byggnad till en bil.

Det luktade starkt av vattenpipstobak och i bilen fanns nästan 200 kilo i paket. Sedan hittades ytterligare 600 kilo, bland annat i ett dolt vindsutrymme. På platsen fanns också maskiner för tillverkning av vattenpipstobak, förpackningsmaterial och etiketter.

Micke Larsson/TT

Artikeltaggar

Brott, lag och rättTillverkningTobakTullTullverketVärmlands tingsrättÅmotforsÅtal

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.