Här är utbildningen som ger jobb direkt efter studier

Publicerad:
”Ett 20-tal av våra anställda har gått en handledarutbildning för att kunna ta hand om eleverna på bästa sätt”, säger Ulrika Lundgren, chef för service- och samhällsförvaltningen. Foto: Kajsa Juslin

För att säkra tillgången på arbetskraft drar det i höst igång en utbildning inom kost och städ i Karlskoga. Det är en utbildning som med säkerhet kan leda till jobb.

– Efter godkända studier blir studenten anställd som timvikarie, berättar Amanda Lindgren (M), ordförande folkhälsonämnden.

De första veckorna kommer vara teoretiska men därefter sker nästan all utbildning på plats i verksamheten. Utbildningen är ett sorts lärlingsprogram där 70 procent av undervisningen är praktisk.

– Ett 20-tal av våra anställda har gått en handledarutbildning för att kunna ta hand om eleverna på bästa sätt, säger Ulrika Lundgren, chef för service- och samhällsförvaltningen.

Man får en städutbildning motsvarande gymnasiekompetens
Ulrika Lundgren

Det här är ett sätt för eleven att lära känna arbetsplatsen som personen får jobb på. Utbildningen har startats för att kommunen har svårt att rekrytera personal idag samtidigt som många pensionsavgångar väntas de kommande åren.

– Man får en städutbildning motsvarande gymnasiekompetens, berättar Ulrika Lundgren.

Utbildningen är 40 veckor lång.
Utbildningen är 40 veckor lång. Foto: Janerik Henriksson / TT

Det blir också ett nygammalt ansikte som kommer att hålla i utbildningen.

– Det blir Anne-Marie Pettersson, som tidigare var verksamhetschef inom städ. Hon gick i pension för några år sedan men kommer nu tillbaka, säger Ulrika Lundgren.

Riktar sig till många

Utbildningen har 14 platser och pågår i 40 veckor och inriktningen är inom städ och mottagningskök. Den innehåller en rad olika kurser som ergonomi, hygien, städservice, bemötande och orientering i yrkessvenska. För den som har behov kan SFI eller svenska som andra språk läsas parallellt på individuell nivå.

– Utbildningen riktar sig till alla mellan 18 och 35 år och som är folkbokförda i Degerfors eller Karlskoga, säger Amanda Lindgren.

Karlskoga kommun har som policy att alla som jobbar inom kommunen ska kunna försörja sig på sin lön.

– De som jobbar som timvikarier kommer troligen kunna jobba i stort sett som en heltid, säger Ulrika Lundgren.

Det är och kommer att bli motigt för kommunen att få ny personal då många går till industrin. Folkhälsonämnden är entusiastisk över att utbildningen blir av.

– Vi hoppas att fler kommer in och jobbar och att det på sikt leder till heltidstjänster, säger Amanda Lindgren.

Artikeltaggar

Amanda LindgrenDegerforsKarlskogaKarlskoga kommunSkola och utbildningStudierUlrika LundgrenUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare