Spela kubb digitalt vid Näset – Karlskoga med i ny digital konstsatsning

Publicerad:
Mitt på torget finns ett av de digitala konstverken placerade. För blotta ögat kan man inte se det, men med hjälp av en app kan man uppleva de tio senaste konstverken i Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Vad sägs om att uppleva renar på torget, spela kubb vid Näset eller varför inte få en löparkompis på joggingturen. Allt det är möjligt genom en ny modern digital konstutställning som nu startar i Karlskoga.

När Sveriges konstförening skickade ut en förfrågan till samtliga medlemsföreningar om att medverka i en ny spännande digital storsatsning i samband med deras 50-årsjubileum, var Karlskoga konstförening snabba att tacka ja.

– Jag tycker det känns jättekul och speciellt nu när det pågår över sommaren, säger Linda Jurmu, ordförande i Karlskoga konstförening.

Utställningen är både den största i sitt slag och en helt ny satsning som man kunnat genomföra tack vare stöd från Svenska postkodstiftelsen.

Sammanlagt nappade 130 konstföreningar spridda över hela Sverige. Totalt tio verk kommer visas där de lokala konstföreningarna har fått placera ut dom med hjälp av en kort instruktion från konstnären.

– Utifrån det har vi som förening fått tänka till om var vi vill placera ut verken i Karlskoga. Torget var en självklar plats, säger Linda.

Linda Jurmu är ordförande i Karlskoga konstförening.
Linda Jurmu är ordförande i Karlskoga konstförening. Foto: Kajsa Juslin

För blotta ögat ser torget i Karlskoga ut precis som vanligt, men från lördag kan man med hjälp av en app i sin mobiltelefon kunna se ett konstverk ta upp en stor del av den plats där statyn Glädje en gång prydde torget.

Digital löparkompis

De tio verken har i Karlskoga strategiskt placerats ut med en radie på sex kilometer från Konsthallen.

– Vi har försökt tänka lite demokratiskt när vi placerade ut verken så att de skulle vara en bra spridning, men det är meningen att man ska kunna gå en promenad och uppleva verken om man vill, säger Linda och fortsätter:

– Och man måste inte hämta alla konstverk samma dag utan kan ta ett lite då och då.

Vissa av konstverken är ren upplevelse, andra innebär att betraktaren behöver interagera och vissa har ljudeffekter som hörs via appen. Som exempel på det finns det vid Näset ett digitalt kubbspel och vill man inte springa själv på löprundan kan man möta upp en digital kompis vid Aggerudsspåret.

– Jag kan tänka mig att löparen kommer pusha och peppa en på vägen, säger Linda som hittills kunnat testa lite genom den betaversion hon haft tillgång till, men just löparen har hon inte provat.

På lördag förmiddag är det vernissage på Karlskoga bibliotek. Då kommer besökarna även kunna få hjälp med tekniken och få appen visad för sig.

Linda Jurmu är glad över att Karlskoga är en av 130 konstföreningar som erbjuder den nya utställningen.
Linda Jurmu är glad över att Karlskoga är en av 130 konstföreningar som erbjuder den nya utställningen. Foto: Kajsa Juslin

Runt om på olika platser, bland annat på torget, kommer man hänga upp skyltar med QR-koder för att ladda ner appen som behövs för att kunna ta del av utställningen. Under själva vernissagedagen kommer dessutom representanter från konstnärsföreningen finnas ute på olika platser för att kunna hjälpa till.

Semesteraktivitet

Då utställningen finns på flera platser i landet kan man använda sig av samma app även på andra orter.

– Om man åker på semestern, så byts kartan ut till den stad du är i. Även om det är samma konstverk så kan de upplevas lite annorlunda beroende på den placering man valt i andra konstföreningar.

Även om det varit ett annorlunda arbete inför den här utställningen, där både konst och det tekniska ska vävas ihop är Linda glad över att kunna erbjuda det här i Karlskoga.

– Det här är väldigt nytt. Det har inte varit förut utan det här är Sveriges största och första satsning som man gjort. Och något man kunnat genomföra tack vare medel som använts för att betala konstnärer och utveckla tekniken.

Den digitala utställningen som går under namnet Vävda rum finns att ta del av både i Karlskoga och på andra orter fram till sista september.

QR-koden som man använder för att ladda ner appen finns även uppsatt på skyltar vid olika platser, bland annat på torget.
QR-koden som man använder för att ladda ner appen finns även uppsatt på skyltar vid olika platser, bland annat på torget.

Artikeltaggar

ApparKarlskogaKonstUtställningarVernissager

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare