Under två veckors tid är det extra många polishundar och hundekipage i centrala Sunne. Anledningen till det är en regional utbildning för polishundar, som ska bli bättre på att både jaga bovar och spåra försvunna personer.
Gruppchef Fredrik von Bahr ansvarar för utbildningen, där hundförare och hundar från Värmland, Dalarna och Örebro samlas i Sunne för en stor regional utbildning.
– Vi tränar spår, räddningssök (leta efter försvunna personer) och våldsanvändning. Vid räddningssök så är hundarna lösa i skogen och ska markera föremål och figuranter, berättar Fredrik von Bahr. Figuranter är skådespelare som agerar försvunna personer.
Vidareutbildningen är något som alla hundförare inom polisen gör återkommande, för att utbyta erfarenheter.
– Det kan vara allt från grundinlärning för en ny hund till utbildning för äldre hundar.
Simulerar brottsplats
Under förra veckan och den här veckan så är gruppen i Sunne kommun på flera centrala platser.
– Vi har fått använda en del lokaler i centrum, vi simulerar en brottsplats och har också fått låna Sunne vattenland för en övning. Vi försöker skapa en så bred palett som möjligt där hundarna ska bli berikade med ny kunskap.
Ett ovanligt gästspel förra veckan kom från Sälen.
– Vi hade med oss två fjällräddningshundar på utbildningen. De kan vi ringa in vid behov, om det skulle behövas räddning i fjällmiljö.
Så under förra veckan och den här veckan är det extra många polishundar i rörelse i Sunne.
– Vår förhoppning är också att sprida lite nyfikenhet om vad vi gör för något. Och även om vi är på utbildning nu så ligger vi alltid på standby om något skulle hända. Vi är fortfarande en operativ resurs, och att rädda liv går alltid först.
Schäfer vanligast
Den vanligaste hundrasen som används är schäfer, men det finns även andra raser.
– En bra hund är en bra hund, avlad på rätt sätt och i rätt storlek. Schäfer är vanligast, men vi har även belgisk malinois och holländsk herdehund. Jag vet att de har en boxer i Göteborg, säger Fredrik von Bahr.
Och det är väldigt ofta som en polishund kommer till användning.
– I stort sett, vid nästan alla ärenden. De används som patrullhundar, för mänsklig vittring, våldsanvändning. Det vanligaste du ser ute är en patrullhund, men det finns också specialiserade hundar som kan spåra narkotika, eller spermasök vid våldtäktsfall.
Längre tjänstgöring
Det vanligaste är att de flyttar hem till sin hundförare. För fem-tio år sedan så räknade man med att en polishund gick i pension efter ungefär 3,5 års arbete. Den tiden har blivit lite längre, bedömer Fredrik von Bahr.
– Det har blivit bättre. Vi har blivit bättre på att ta hand om hundarna och tar in dem när de är yngre. Min första tjänstehund fick jag som valp, och den gick i pension när den var tolv år.