Hoppa till huvudinnehållet

Azra Osmancevic, 35, är Framtidens kvinnliga ledare 2023

Publicerad:
Azra är en ledare med det mänskliga i fokus.
Azra är en ledare med det mänskliga i fokus. Foto: Kajsa Juslin

Efter ett chockartat samtal stod det klart.

Entreprenören, tech-chefen och tvåbarnsmamman Azra Osmancevic från Degerfors har fått utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare i Sverige.

– Det känns jättekul och jag är såklart jätteglad och hedrad, säger hon.

Förra sommaren träffade KT-Kuriren den drivna entreprenören och naturliga ledaren 35-åriga Azra Osmancevic, som då hade fått veta att hon toppade listan med en 12:e plats för Framtidens Kvinnliga Ledare i Sverige, tillsammans med flera andra unga kvinnliga ledare i Sverige.

Hon arbetar idag som affärsutvecklingschef på Viaplay Group, och är medgrundare av legal tech-företaget Justic. Samtidigt som hon har styrelseuppdrag på fintech-bolaget Paytrim, organisationerna Storasyster och Refugee Welcome Stockholm samt är grundare av och driver mentorskapsprogrammet Femtorship.

Och i år toppar hon inte bara listan, utan vann även årets utmärkelse och är därmed Årets kvinnliga ledare i Sverige, utnämnd av Ledarna, som är Sveriges största chefsorganisation.

Mångfald och inkludering

Hon berättar att hon fick samtalet om att hon hade fått utmärkelsen precis innan hon skulle kliva upp på scenen för att hålla sluttalet på Women In Tech-konferensen i Stockholm i slutet på mars.

– Jag är såklart jätteglad och hedrad. Jag trodde ju att det var hantverkarna som ringde från dolt nummer så jag tog samtalet bara några minuter innan jag skulle kliva upp på scenen, men det var ju mycket bättre än hantverkarna, säger hon och skrattar.

På somrarna älskar hon att spendera tid i sin stuga i Degerfors tillsammans med sin familj.
På somrarna älskar hon att spendera tid i sin stuga i Degerfors tillsammans med sin familj. Foto: Kajsa Juslin

Men vad som händer efter en sådan utmärkelse är inte lika dramatisk som man kan tro, menar Azra och berättar att det inte händer så mycket efter det.

– Det är många som tror att det är massa som händer när man får en utmärkelse, men det är inte så mycket mer än så. Däremot har jag ju fått synas i andra forum än vad jag annars kanske gör, där jag förhoppningsvis kan nå ut till fler och driva de frågor jag brinner för, säger hon.

Några frågor som hon brinner lite extra för är mångfald och inkludering och hoppas med hjälp av sitt ledarskap kunna sprida inspiration.

– Jag tycker framför allt att det är viktigt att man får se fler kvinnor, i synnerhet kvinnor med invandrarbakgrund, ta plats i rum där viktiga beslut fattas. Där är igenkänningsfaktorn så viktig, speciellt i tech-branschen.

Lyhördhet och människan i fokus

Ledarskap är något som Azra har inspirerats av under en längre tid och hon brinner för att inspirera och driva andra.

– Jag är otroligt resultatorienterad och älskar att se resultat, men som ledare tycker jag också att det är väldigt viktigt att värna om relationer genom att ha ett mer humant ledarskap där man får visa sårbarhet, lyhördhet och sätta människan i fokus. Du behöver kunna leda dig själv innan du kan leda andra.

Men att vara ledare har aldrig varit ett självklart mål.

– Jag tror att det har utvecklats organiskt. Det har aldrig varit en dröm, det har bara blivit så. Jag har alltid vårdat relationer och jag tror det är det som har gjort att jag har fått med mig människor.

Döttrarna Juni och Hermine hjälper mamma Azra att slappna av med hjälp av lek och bus.
Döttrarna Juni och Hermine hjälper mamma Azra att slappna av med hjälp av lek och bus. Foto: Kajsa Juslin

Azra har idag två döttrar, Juni som är fyra år gammal och Hermine som snart fyller två år, och de är båda en stor drivkraft och inspiration i hennes ledarskap.

– Jag vill ju såklart föregå med gott exempel för mina barn, att de ska känna att det är fritt fram att jaga vilka drömmar som helst. Mina föräldrar har gjort allt de har kunnat för att ge mig de bästa förutsättningarna. Och mycket av det jag gör är för att ge min mamma ett jäkla tack för allt. Hon tillsammans med min styvpappa har varit otroliga stöttepelare.

Vad har du för framtidsdrömmar och mål?

– Jag har faktiskt aldrig planerat min framtid. Jag har till exempel aldrig haft en femårsplan. Jag försöker vara inkännande och litar på att dörrar och möjligheter öppnar sig när tiden är mogen, avslutar hon.

Artikeltaggar

DegerforsEntreprenörskapSamhälleStockholmUtmärkelserViaplay Group

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.