På tisdag fattar kommunfullmäktige i Karlskoga beslut ett nytt program mot våld i nära relationer. Kvinnorna i nätverket menar att ha ett politiskt beslut i ryggen är mycket viktigt.
– Det gör att nätverket har legitimitet att träffas och vi tycker att nätverket får effekt när vi ses, menar Ulrika Lundgren.
Idag jobbar nätverket, som har representanter från polisen, regionen, kvinnohuset och olika delar från Karlskoga och Degerfors kommun, med frågor som rör våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, människohandel för sexuella ändamål samt sexuellt våld.
– Pratet har varit om vi verkligen behöver en plan men risken är att frågan försvinner nu när vi äntligen har fått upp den. Man har konstaterat att det är en viktig funktion att man jobbar med den på många håll i världen. Därför tycker jag att vi ska fortsätta att vara på tå och jobba, säger Cecilia Heikkinen, ordförande för Kvinnohuset i Karlskoga.
Det finns stora risker om det inte finns ett antaget program menar Cecilia Heikkinen:
– Risken är att man tänker "att det här gör vi redan" och att det också riskerar att bli personbundet och att det försvinner.
Det första programmet för att arbeta förebyggande och med främjande insatser mot våld i nära relationer antogs 2019 till 2022. När Karlskoga började jobba med den här typen av frågor fick de pengar från Socialstyrelsen. Då handlade det om insatser om när våldet skett och var ett faktum.
Vi måste prata samma språk och vi måste dela lägesbilder
– Vi hade många öar som jobbade med frågan men vi hade inga broar. Då bestämde vi att vi skulle skapa ett nätverk där en representant från varje ö skulle träffades för att skapa några förutsättningar för att skapa broar mellan olika kompetenser, instanser och möjligheter, säger Ulrika Lundgren, chef för service- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Nätverket, som grundar sig i programmet, har en viktig roll.
– Nu mer än någonsin är polisen beroende av nätverket då vi starkt har börjat jobba brottsförebyggande, polisen Susanne Jarlemark och fortsätter:
– Vi har länge jobbat med riktade insatser mot kvinnorna men det är inte de som behöver flytta på sig, utan vi måste jobba med förövarna och med återfall. Det är där vi tycker att insatserna ska prioriteras framförallt.
Nätverket ger de olika parterna kunskap som de inte hade innan.
– Vi måste prata samma språk och vi måste dela lägesbilder. Det är jätteviktigt eftersom vi jobbar för samma sak, säger Susanne Jarlemark.
Folkhälsonämnden hoppas och föreslår för kommunfullmäktige i både Karlskoga och Degerfors att bifalla programmet så att arbetet kan fortsätta.