Borde följa ansvar att erbjuda skydd mot TBE

Publicerad:
Foto: Kyrre

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Häromveckan rapporterade jag in första fästingen för säsongen till SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt (som på sin hemsida uppmanar alla att registrera sina fästingfynd hos dem för att kunna kartlägga spridningen över landet) – och bara någon dag senare googlade jag vaccineringsställen för TBE-vaccinet.

Mina hundar tenderar att dra med sig några in varje vecka som lyckas hänga kvar tillräckligt länge för att ta sig över dörrkarmen, för att sen släppa taget om de pälsbeklädda fyrfotingarna innan deras fästingmedel hinner ta död på dem.

Den kraftfulla utbredningen av fästingar till nya delar av landet, och till på köpet många, många fler helt nya sorters fästingar, förskräcker.

– Jag hoppas att den som ännu inte har hunnit vaccinera sig tar tag i det, sa exempelvis Region Värmlands smittskyddsläkare till lokaltidningarna i förra veckan.

”Tar tag i det”. Visst, alla har vi en skyldighet att ta personligt ansvar för vårt eget liv och vår egen hälsa. Men för att få fullgott skydd mot fästingburen hjärninflammation, TBE, krävs tre doser – fyra för alla över 50 år – och ordinarie pris för en dos ligger på runt 400 kronor. Det är en kostnad som Region Örebro förvisso subventionerar med nån hundralapp för både vuxna och barn, men det omfattas inte av högkostnadsskyddet.

Så för den som nu börjar läsa om smittskyddsläkares oro över ett ökat antal fall, ofta med rekommendationen till alla som tänker vara ute i skog och mark under sommar och höst att vaccinera sig, känns det säkert lite jobbigt.

För en barnfamilj i länet tickar det, trots den erbjudna subventionen, snabbt upp över tusenlappen för varje enskilt vaccinationstillfälle, som sen ska upprepas flera gånger om. Och det är inte som att många i år redan har det ekonomiskt tajt.

I statistiken för 2022 ligger i och för sig inte Örebro speciellt högt bland regionerna när det gäller anmälda TBE-fall i relation till befolkningsstorleken, men bara året före var antalet fall 50 procent fler.

I de tre regionerna med flest fästingfall erbjuds i dag kostnadsfria TBE-vaccinationer för barn och ungdomar upp till 19 år, i ytterligare några fler regioner har man valt att lägga olika utformade subventioner för samma grupp. Allt detta framgår av den kartläggning tidningen Läkemedelsvärlden gjorde i mars.

Huruvida det är ekonomiskt motiverat med kostnadsfria vaccinationer vet rimligen de regionala smittskyddsläkarna bättre än undertecknad. I slutänden är det väl dessutom ett politiskt avgörande till dess att vi får ser en nationell strategi för TBE-vaccination, något många regioner efterfrågar.

För om allt fler smittskyddsläkare runt om i landet allt oftare känner sig manade att rekommendera att alla som rör sig ute i naturen att vaccinera sig och varnar för de svåra konsekvenser TBE kan ge, ja då bör det väl också följa ett visst ansvar att erbjuda det skyddet inom ramen för den skattefinansierade sjukvården.

Artikeltaggar

Djur och naturFästingarÖrebroRegion VärmlandTBEVaccinationVård och omsorg

Läs vidare