Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt risk för tågstrul fram till december

Publicerad:
Först i december räknar Trafikverket med att kunna ha tillräckligt lång framförhållning i sin planering för tågtrafiken. Arkivbild.
Först i december räknar Trafikverket med att kunna ha tillräckligt lång framförhållning i sin planering för tågtrafiken. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Först i december räknar Trafikverket med att kunna ha tillräckligt lång framförhållning i sin planering för tågtrafiken. Det innebär fortsatt risk för sena besked om avgångar och tajt om tid för att boka biljetter för resenärerna. Det innebär också sena besked om arbetsschema för tåganställda.

– Nu har vi sagt att vi ska kunna klarar det när vi går in i en ny tågplan och det gör vi i december. Till dess ska vi arbeta oss fram till en bättre framförhållning redan här och nu, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana i Ekots lördagsintervju.

Ett nytt digitalt planeringssystem infördes i slutet av förra året, men framförhållningen i planerade banarbeten har inte blivit bättre. Enligt reglerna ska Trafikverket ge tågoperatörerna besked senast 18 veckor i förväg, men beskeden om avgångar kan i stället komma med några dagars framförhållning.

– Det är klart att vi förstod redan vid införandet att det här kunde ge oss utmaningar, men det har gett oss större utmaningar än vad vi hade förväntat oss, säger Roberto Maiorana.

Artikeltaggar

JärnvägsarbetenTågtrafikTrafikTrafikverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.