Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: KT-K blir tredagarstidning – hur tänkte ni?

Publicerad:
Insändarskribent menar att Karlskoga Tidning-Kuriren tänker fel med tredagarsutdelning.
Insändarskribent menar att Karlskoga Tidning-Kuriren tänker fel med tredagarsutdelning. Foto: Robin Haldert/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Läser i dagens KT-Kuriren att ni avser gå från utgivning sex, ned till tre, dagar i veckan. Något som måste anses vara ett slags ”feltänk” på flera sätt.

Att dra ned på utgivningsfrekvensen för att distributionen av papperstidningen blivit för dyr kommer att innebära tapp av läsare även av den digitala utgåvan, alltså E-tidningen, som jag tolkar också kommer att distribueras endast tre dagar i veckan. Min bild är att läsningen av den lokala dagstidningen är en del av flertalet människors frukostvanor och att vanan, när utgivningen går från daglig till varannandags, riskerar att brytas. Följden blir uppsagda prenumerationer även av E-tidningen då fler Karlskogingar kommer utesluta lokaltidningen helt från sina morgonvanor.

Att sedan försöka hävda att den dagliga utgivningen kan ersättas med ”den digitala tidningen där vi uppdaterar journalistik 24 timmar om dygnet”, stämmer möjligen för den som har intresse av att sitta och bevaka när en nyhet eller artikel läggs ut i den ”digitala tidningen”. Men det lockar inte för människor som vill ha och kunna läsa hela dagens tidning till morgonkaffet.

Ni har också tänkt lite bakvänt när ni genom att dra ned utgivningsfrekvensen straffar läsare av E-tidningen för att tryck och distribution av papperstidningen blivit för kostnadskrävande. Istället borde ni jobba hårdare för att få folk att välja E-tidningen eftersom papperstidningsläsarna bara kommer att bli färre och färre och till sist försvinna helt. I alla fall avseende en publikation som KT-Kuriren.

En bättre lösning på problemet med ökade kostnader för papperstidningen vore att fortsätta att producera och ge ut E-tidningen sex dagar i veckan men dra ned distributionen av papperstidningen så att läsarna av denna istället får två tidningar utdelade varannan dag. På så vis skulle ni kunna sänka en stor del av kostnaderna för tryck och distribution då distributionen torde vara den större kostnadsposten. Dessutom skulle det troligen få fler papperstidningsläsare att gå över till E-tidningen (eftersom man vill ha tidningen varje dag).

Till sist: Ni skriver att priset på papperstidningen inte kommer att sänkas. Däremot framgår inte vad som gäller avseende priset för en prenumeration på E-tidningen? Om utgivningsfrekvensen för E-tidningen halveras måste rimligen redan betalda återstående prenumerationsperioder för E-tidningen förlängas så att man som prenumerant får det antal nummer av man betalt för.

En än så länge trogen KT-K-läsare

Läs mer här:

Papperstidningen går från sex dagar till tre: ”Journalistiken minskar inte”

Artikeltaggar

JournalistikNöje/KulturTidningar