Hoppa till huvudinnehållet

Retreat – tilltalad av tystnad

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Retreat eller reträtt betyder att dra sig tillbaka i stillhet för en eller flera dagar. Oftast sker det i grupp under ledning av en retreatledare. För Jesus var det naturligt att med jämna mellanrum söka sig bort från människorna. Bort till avskilda platser för bön och vila. Jag tror att vi alla behöver dra oss undan ibland i tystnad. Vi omges av så mycket ljud och buller. På en retreat får du möjlighet att för några dagar leva i avskildhet och stillhet. Det är ett tillfälle för dig att varva ner, att hinna ifatt dig själv och reflektera över vad som är viktigt i ditt liv, samtidigt som du får en möjlighet att vara nära Gud. Under retreaten får du lägga undan dina telefoner och din almanacka för att få möjlighet att få kontakt med ditt inre. Retreatledaren instruerar och leder deltagarna. Tystnaden bryts endast av olika tideböner och en söndagsmässa. För övrigt är det tystnad som råder. Blir tystnaden för påträngande finns det alltid möjlighet att samtala med retreatledaren. Allt under retreaten är frivilligt, vill du inte delta i det som erbjuds så kan du avstå.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Wettershus är en ekumenisk retreatgård, vackert belägen vid Vättern, inte långt från Gränna. Här inbjuds till retreater och kurser året om. Gården tar också emot enskilda gäster som söker avskildhet. Alla gäster erbjuds enkelrum med utsikt över Vättern. Här kan du få uppleva fantastiska solnedgångar. Det finns vackra promenadvägar och meditationsplatser. Miljön är kravlös och inbjuder till stillhet. För mig har Wettershus blivit en fristad under åren. Min första retreat var på 70-talet och sedan dess har det blivit ett behov att åka dit. Att få sitta vid en sprakande brasa eller att få vandra vid Vätterns strand är en lisa för själen. Alla måltider serveras vid ett långbord där man skickar maten till varandra. (Maten är fantastisk du får dessert efter varje lunch!). Allt sker under tystnad frånsett att klassisk musik spelas svagt i bakgrunden. Det är en befrielse att slippa prata och bara njuta av tystnaden. Tystnaden är läkande för både kropp och själ. I tystnaden har du möjlighet att möta både dig själv och Gud.

I Guds tystnad får jag vara

ordlös, stilla utan krav.

Klara rymder, öppna dagar.

Här en stund vid nådens hav.

Psalm 522 i svenska psalmboken

Artikeltaggar

Mänskligt