Hoppa till huvudinnehållet

Chockartat SM-silver för Ebba Westholm: ”Jag hade aldrig ridit kür förut”

Publicerad:
Dressyrekipaget Ebba Westholm och ”Wille” (Wild Love). Ebba bor i Karlskoga och tävlar för Örebro Ryttarteam Föreningen.
Dressyrekipaget Ebba Westholm och ”Wille” (Wild Love). Ebba bor i Karlskoga och tävlar för Örebro Ryttarteam Föreningen. Foto: PRIVAT

Ebba Westholm, 14, och hennes ”Wille” (Wild Love) hade aldrig ridit kür förut. Första gången gick så bra att de tog silver i SM.

– Det känns helt fantastiskt. Jag trodde verkligen inte att det skulle gå så här bra, säger Ebba.

Ebba och ”Wille” kvalade in till sin första nationella tävling under förra året. Nästa mål var då att kvala in till ponny-SM 2023.

Dressyrekipaget hann dock bara med en nationell tävling innan ”Wille” drabbades av två olika skador.

Det handlade dels om en mindre inflammation i ett bakknä och dels ett vrickat framben, en ligamentskada.

SM skulle dessutom gå redan under Kristi himmelsfärdshelgen, tidigare än vanligt.

– Vi tänkte att vi kanske inte skulle hinna, men det gjorde vi ju, säger Ebba.

”Tränat fem gånger”

Ekipaget hann kvala in till SM och utöver kvaltävlingen även göra ytterligare två tävlingar innan det var dags att åka till Falun och mästerskapsdebutera.

Ebba inledde med två femteplatser innan det var dags för den stora utmaningen. Lördagens A-final skulle nämligen ridas med kür.

– En kür är ett program som man gör själv och lägger in musik. Det är olika delar du ska ha med i en kür, men du planerar vägarna och gör vägarna själv, förklarar Ebba.

– Jag hann inte göra en egen kür, det fanns inte tillräckligt med tid. Vi köpte en och hade tränat fem gånger innan vi åkte. Det är inte så många gånger.

Trots att det var första gången, och trots den begränsade träningen inför kürdebuten, gjorde ekipaget sin bästa prestation under SM-helgen.

De slutade tvåa i A-finalen och klättrade tack vare procenten 69,970 även upp till andraplats i totalen.

Långt över förväntan

Från en besvärlig uppladdning var de plötsligt Sveriges näst bäst ekipage i kategori C.

– Mitt mål innan var att komma till A-finalen. Jag tänkte ändå att jag skulle kunna göra det. Vår klass bestod av tolv ekipage. Alla som hade ridit över 60 procent (elva av tolv) fick vara med i A-finalen.

Hur var det möjligt att det gick så bra ändå?

– Jag vet inte, helt ärligt! Jag försökte bara göra mitt bästa och komma i gång. Jag kände att han var riktigt bra – så redo som möjligt. Det hade kunnat gå lite, lite bättre om vi hade haft mer tid men jag tycker fortfarande att det gick väldigt bra.

"Han är helt fantastisk, världens bästa kille”, säger Ebba om ”Wille”.
"Han är helt fantastisk, världens bästa kille”, säger Ebba om ”Wille”. Foto: PRIVAT

SM-silvret är en fortsättning på en redan minnesvärd vår för Ebba. Hon tillhör numera även Svenska ridsportförbundets C-trupp i ungdomsdressyr för ponny.

Hon och ”Wille” var på första träningen med C-truppen på Strömsholm sista helgen i april.

C-truppen är den fjärde högst rankade truppen efter landslagsryttarna i spets, A och B.

– Det är en utvecklingstrupp inför landslag, förklarar Ebba.

C-truppen består av 15, B-truppen sju, A-truppen tre och spets av ett enda ekipage.

– Det var också väldigt kul. Det var en dröm att ta sig vidare dit. Man får vara med på föreläsningar och träningar som ger mycket.

Fotnot: Ebba Westholm är lillasyster till Mathilda Westholm, som vann guld under ponny-SM förra året men inte deltog i årets mästerskap.

Systrarna Westholm vill nå eliten tillsammansKarlskogaryttaren var överlägsen i SM: ”Hade inte tanken på guld”

Artikeltaggar

HästsportKarlskogaSportStrömsholmTräning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.