Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Politiker saknar helhetsbilden

Publicerad:
Insändarskribent menar att det måste satsas på skolan i Degerfors.
Insändarskribent menar att det måste satsas på skolan i Degerfors. Foto: Alexander Olivera/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Skolan behöver inte pengar och eleverna behöver inte stöd, tydligen.

Det är mycket oroande att höra Annelie Mylly stå och säga till SVT att skolan har tillräckligt med pengar, likväl är det lika oroande att höra Eje Johansson att det inte tillkommer mer pengar.

I tider då lärare demonstrerar över hela landet och när TV och radio fylls av lärare som brinner för att stoppa nedskärningarna i skolan, ja då står Degerfors politiker och låtsas som att pengar inte är en stor del av problemet. Politikerna saknar uppenbarligen helhetsbilden av svensk skola, vilket är mycket problematiskt då dessa är de som sitter och tar beslut.

Bara i år är den svenska skolan underfinansierad med 12 miljarder. 12 miljarder. Då är det 12 miljarder som saknas enbart för att bibehålla förra årets standard, inte för att utveckla skolan. Med såna katastrofala siffror kan inte Mylly stå och säga att skolan får lika mycket pengar som rikssnittet, för rikssnittet är gravt underfinansierat, vilket gör Myllys uttalande oseriöst och utan förankring i verkligheten. Menar hon att svensk skolas finanser är på en acceptabel nivå? Menar hon på allvar att Degerfors kommuns mål är att kommunens skola ska vara lika underfinansierad som rikssnittet? Det är skamligt.

Degerfors har en unik brukskultur. Människor samlas kring ett fotbollslag och järnverk, vilket skapar en kommunanda som inte går att hitta var som helst. Hade det inte varit skönt att också ses som en kommun som satsar på sina barn, sina ungdomar och sina lärare? Högre lärartäthet och mindre klasser är det vinnande konceptet för en fungerande skola.

Det tänkte ni inte på förra året när Stora Valla blev tvungna att splittra på en klass, efter att vår eminenta rektor krigade för att undvika att hela två klasser splittrades. Det tänkte ni inte på när våra resurser blev uppsagda. Det tänker däremot vi på när vi på blott 50 minuter ska tillgodose oräkneliga sidor av extra anpassningar. Det tänker däremot vi på när vi tar en klass extra, utan vare sig tid eller pengar för besväret. Det tänker däremot vi på när vi hissar ner mörkläggningsgardiner som sitter ihop med silvertejp.

Aj, aj, aj

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommunEje JohanssonLärareSkola och utbildningSkolorStora VallaSVT