Hoppa till huvudinnehållet

Mylly om vänstertoppens besök i Degerfors: ”Det betyder jättemycket”

Publicerad:
Riksdagsledamoten Ali Esbati (V) och kommunstyrelsens ordförande i Degerfors Anneli Mylly (V) på måndagskvällens öppna möte i Degerfors Folkets hus. Foto: Helena Lundberg

Under måndagen besökte Ali Esbati, riksdagsledamot och Vänsterpartiets ekonomiska talesperson, Degerfors. Med besöket ville han både lyfta fram hur partiet ser nationellt på välfärden, men också få veta mer om det ekonomiska läget i Degerfors kommun.

– Välfärden är i akut behov av resurser, säger riksdagsledamoten Ali Esbati (V) under sitt besök i Degerfors på måndagen.

Även om det inte var första gången Esbati besökte Degerfors fick han den här gången se lite mer av verksamheterna på orten och att få se hur den ekonomiska politik som bedrivs nationellt påverkar.

– Vi följer utvecklingen där vi ser på siffror och nyckeltal på nationell nivå, men då är det också viktigt att se hur det spelar ut sig i verkligheten, säger Esbati.

Under sin visit i Degerfors fick Esbati besöka IFO, träffa kommunens ekonomichef och kommundirektören. Dessutom hann man med att se lite mer av gymnasieskolan i Degerfors.

– Det var en mycket trevlig skola. Jag är väldigt imponerad över hur trivsamt det var, säger Esbati.

Bättre välfärd

Besöket i Degerfors blev en påminnelse om att när det inte kommer resurser från statligt håll så blir det svårt att få till den utveckling av välfärdssektorn som Vänsterpartiet vill prioritera.

– Även om det är samma svårigheter på flera håll i landet så är problemen ännu större i glesbefolkade områden. Och det blir jättetydligt att det ofta är kommunerna som redan har en hyfsat hög kommunal skattesats, som hamnar i en problematisk spiral, säger Esbati.

Ett trettiotal personer kom till det öppna mötet med Ali Esbati i Degerfors Folkets hus.
Ett trettiotal personer kom till det öppna mötet med Ali Esbati i Degerfors Folkets hus. Foto: Helena Lundberg

Han menar att oavsett var man bor i Sverige har man full rätt att kräva en bättre välfärd än vad det är idag.

– Sverige är tillräckligt rikt för att kunna erbjuda det, men det krävs långsiktiga och stora satsningar. Och det är egentligen bara staten som kan se till att fixa det, säger Esbati.

Under mötet med ekonomichef och kommundirektören fick man möjlighet att lyfta fram kommunens ekonomi och viktiga frågor för Degerfors, något som kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) tyckte var mycket värdefullt.

– Det betyder jättemycket att Esbati besöker oss i Degerfors och att han tar med sig till riksdagen att vi i mindre kommuner har det svårt med ekonomin, säger Mylly.

Har det tufft

De ökade kostnaderna som kommunerna har finns inga extra tillskott för från statligt håll, något som Degerfors kommun känner av.

– Vi har det tufft och vi hade hoppats få extra stöd i vårpropositionen, men det kommer ingenting. Så det känns jättebra att vi fått skickat med, säger Mylly.

Besöket i Degerfors avslutades på Folkets hus där man bjöd in till ett öppet möte dit ett trettiotal Degerforsbor tog sig.

Han pratade om hur Vänsterpartiet vill satsa nationellt på ekonomin, i jämförelse med den politik som bedrivs idag. Och framförallt hur det skulle gynna både kommuner och den enskilda invånaren.

Peter Pedersen (V) var en av många som passade på att ta ordet när det blev öppen diskussion efter Esbatis information.
Peter Pedersen (V) var en av många som passade på att ta ordet när det blev öppen diskussion efter Esbatis information. Foto: Helena Lundberg

Efteråt fanns utrymme för åsikter och frågor från mötets deltagare. En av dem som passade på att ta ordet var Peter Pedersen (V) som önskade att man i större utsträckning skulle lyfta fram Vänsterpartiets lösningar på det ekonomiska läget.

– Jag skulle önska att V som parti lägger ännu större tonvikt utifrån att vi är ett socialistiskt parti. Jag tror att vi skulle vinna på det, säger Pedersen och fortsätter:

– Att det finns andra lösningar, en annan politik och att det finns utvecklingsmöjligheter. Vi måste som vi säger i fotbollen, tro på det, och lyfta fram och förklara för människor att vi kan vända det här.

Frågorna var många och till slut var Ali Esbati tvungen att avrunda för att hinna med tåget tillbaka till Stockholm.

– Det är väldigt kul att det kom så många. Jag trodde inte att det skulle bli så många en måndagskväll.

Artikeltaggar

Ali EsbatiAnneli MyllyDegerforsDegerfors kommunIFOKommunstyrelsenPolitikSkolorStockholmVälfärdVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.