Hoppa till huvudinnehållet

Åtal hotar för den som struntar i mönstringen

Publicerad:
De senaste åren har över 300 personer åtalats för brott mot totalförsvarsplikten. Arkivbild
De senaste åren har över 300 personer åtalats för brott mot totalförsvarsplikten. Arkivbild Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

De senaste åren har över 300 personer åtalats för brott mot totalförsvarsplikten. Det kan man bli om man inte dyker upp till mönstringen eller infinner sig till repmånad eller värnplikt.

– Om någon bara inte vill är det inte ett giltigt skäl, säger Per Andersen Helseth på Plikt- och prövningsverket.

Mellan åren 2017 och 2022 åtalades 314 personer för brott mot totalförsvarsplikten. Under årets första fyra månader 2023 har 38 personer åtalats, enligt statistik från Åklagarmyndigheten.

Hur många av dem som dömts är svårare att säga, statistiken finns inte samlad och är inte sökbar hos alla tingsrätter.

Det är Plikt- och prövningsverket som anmäler när någon inte infinner sig till mönstring, vilket är det vanligaste brottet mot lagen om totalförsvarsplikt.

– Är man kallad till mönstring är man skyldig att dyka upp, säger Per Andersen Helseth, kommunikatör på Plikt- och prövningsverket.

Sjukdom vanligast

Den vanligaste orsaken för att inte infinna sig till mönstring är sjukdom, och det är ett giltigt skäl för att utebli om det kan styrkas. Kan man inte komma ska man meddelade det så snart man kan, och senast samma dag – om det går.

– Har man ett giltigt skäl att inte komma till mönstringen blir det ingen åtalsanmälan utan resulterar oftast i att man får en ny mönstringstid. Däremot om man av någon anledning bara skulle strunta i det för att man inte vill eller känner för det, eller glömmer bort, är det inte ett giltigt skäl.

Sedan 2017 har mer än 300 personer åtalats för brott mot lagen om totalförsvarsplikt.
Sedan 2017 har mer än 300 personer åtalats för brott mot lagen om totalförsvarsplikt. Foto: Johan Hallnäs

Ser man till hur många som kallas in och hur många som sedan inte infinner sig är det förhållandevis få, poängterar Per Andersen Helseth. Av de 16 200 ungdomar födda 2003 som 2021 kallades till mönstring blev 120 anmälda för att de inte dök upp.

– Ungdomarna är mycket medvetna om den här skyldigheten och de vill göra rätt för sig.

Förband anmäler

När någon inte dyker upp till värnpliktstjänstgöring eller repetitionsövningar är det förbanden som anmäler efter att man utrett om det finns giltiga skäl till frånvaron. Det är inte så att man med automatik blir polisanmäld för att man inte infinner sig, understryker Michael Malm på totalförsvars- och samhällsplaneringssektionen vid Försvarsmakten.

– Det handlar mer om hur man motiverar varför man inte kan. Är man ensamstående förälder med små barn har jag svårt att se att Försvarsmakten skulle säga: 'Då burar vi in dig'.

– Men om någon bara inte vill är det inte ett giltigt skäl.

Även om du anmäler att du inte kan infinna dig och motiverar varför kan det hända att du får avslag – och då riskerar du att bli anmäld om du inte dyker upp.

Att utebli kan ge böter eller fängelse i högst ett år i fredstid. Under höjd beredskap skärps straffet till lägst sex månaders fängelse och högst fyra år. De fängelsestraff som utdömts har i regel varit korta, på ett par veckor.

Boel Holm / TT

Fakta

Domar för brott mot lagen om totalförsvarsplikt

TT Nyhetsbyrån har frågat samtliga tingsrätter i Sverige hur många som dömts för brott mot lagen totalförsvarsplikt. Siffrorna visar hur många som dömts sedan 2018 fram till maj 2023.

Attunda: 9

Blekinge: 3

Borås: 7

Eksjö: 3

Eskilstuna; 3

Göteborg: 22

Jönköping: 2

Kalmar: 4

Kristianstad: 1

Linköping: 4

Luleå: 12

Lund: 10

Malmö: 20

Norrköping: 6

Nyköping: 2

Skaraborg: 8

Skellefteå: 1

Solna: 4

Stockholm: 17

Södertörn: 20

Umeå: 1

Uppsala: 21

Varberg: 3

Vänersborg: 1

Växjö: 4

Ångermanland: 2

Örebro: 9

Östersund: 8

Inga domar: Gotland, Gällivare, Helsingborg, Hässleholm, Lycksele, Mora, Norrtälje, Södertälje, Uddevalla

Kan inte söka på uppgifterna eller för inte statistik: Alingsås, Falun, Nacka, Sundsvall.

Domar måste begäras ut med målnummer: Västmanland.

Inget svar: Gävle, Halmstad, Hälsingland, Värmland, Ystad.

Fakta

Totalförsvarsplikt

Totalförsvarsplikt gäller alla mellan 16 och 70 år som är bosatta i Sverige. Totalförsvarsplikten omfattar både män och kvinnor och gäller alla delar av landets försvar – inte bara det militära. Det kan handla om allt från att bära vapen i strid, traditionell militärtjänst, till att hjälpa till vid stora olyckor eller naturkatastrofer.

Det finns tre typer av totalförsvarsplikt:

värnplikt inom militären

civilplikt inom till exempel räddningstjänsten

allmän tjänsteplikt som bara gäller vid höjd beredskap

Den som vägrar utföra totalförsvarsplikt kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Vid höjd beredskap är den övre gränsen vid vägran att utföra totalförsvarsplikt fyra års fängelse.

Källa: Försvarsmakten

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFängelseFörsvarsmaktenHotÅklagarmyndighetenÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.