Dömd för barnamord – fick vårdnaden om sin son

Publicerad:
Förskolan där den femåriga flickan knivhöggs till döds i september 2003. Arkivbild. Foto: Arvika Nyheter/TT

För 20 år sedan mördade mannen en femårig flicka på en förskola i Arvika.

Han får fortfarande rättspsykiatrisk vård – men har samtidigt fått ensam vårdnad om sin femårige son, rapporterar SVT Nyheter Värmland.

Det var den 11 september 2003 som mannen högg ihjäl den femåriga flickan utanför en förskola i Arvika.

Han vårdas numera inom den rättspsykiatriska öppenvården, men har begärt att bli helt utskriven från den, visar SVT:s granskning av fallet.

Samtidigt har mannen redan nu ensam vårdnad om ett av sina barn.

Mannen, som uppgett att det var inre röster som uppmanade honom att döda, har under vårdtiden fått två barn med en annan intagen.

Det yngre av barnen är placerat i ett familjehem, men för några år sedan fick mannen ensam vårdnad om den nu femårige sonen.

Beslutet fattades på rekommendation från socialtjänsten – som dock inte informerade domstolen om mannens bakgrund.

– Vi informerar bara rätten om det de frågar om. Det är vi som gör bedömningen om det finns en föräldraförmåga, säger Anna-Karin Nysten, chef för socialtjänsten i Ljusnarsberg, till SVT.

Karl Magnus Sjögren, domaren som avgjorde vårdnadsfallet, är kritisk till att han inte fick veta detaljerna.

– Om jag hade vetat om hans bakgrund hade jag ställt fler frågor till socialtjänsten om hur de säkrar barnets trygghet. Nu fick jag inte den möjligheten, säger han.

Jens Bornemann/TT

Fakta: Mordet på femåringen i Arvika

Fakta: Mordet på femåringen i Arvika

Mannen var intagen på en psykiatrisk vårdavdelning i Arvika när han den 11 september 2003 hörde nyheten om att utrikesminister Anna Lindh blivit mördad.

Det fick honom att lämna vårdavdelningen, köpa en morakniv på Konsum och därefter hugga ihjäl en femårig flicka på en förskola i närheten.

Han dömdes senare till sluten rättspsykiatrisk vård för mordet.

Han dömdes samtidigt för grov mordbrand efter att, hösten 2001, ha bränt ner medeltidskyrkan i Södra Råda norr om Gullspång.

Branden erkände han spontant under förhören om mordet. Enligt mannen var det starka inre röster som fick honom att både döda flickan och bränna ner kyrkan.

Artikeltaggar

Brott, lag och rätt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare