Kontrakt skrivet med byggare – Nobelhallen och badhus betalas utan lån

Publicerad:
Tony Ring (M), kommunalråd, och Pontus Nilsson från NCC är glada för att projektet nu kan dra i gång. Foto: Ulrika Lundgren

Karlskoga kommun har skrivit kontrakt med NCC Sverige AB för att bygga om Nobelhallen och att bygga det nya badhuset. Men när det kommer att stå färdigt är ännu oklart.

– Det kommer att bli ett väldigt fint och fantastiskt område, säger Tony Ring (M), kommunalråd.

Tony Ring och Martin Hårsmar (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, kan nu dra en lättnadens suck. Att bygga om Nobelhallen och bygga ett nytt badhus beskriver de som ett av de största projekten som någonsin genomförts i Karlskoga.

– Så här stora och kostsamma projekt måste hanteras på ett korrekt sätt, säger Tony Ring på kommunens pressträff för projektet.

Det är osäkert när själva byggandet kommer att vara igång och kontraktet gäller för vad kommunen och NCC kallar för fas ett. Arbetet som nu ska dra igång omgående är att få en övergripande plan för byggets olika delar och projektering.

– I ett tidigt skede knyter vi upp en entreprenör och vi ska gå igenom vad som behöver göras, vilka delar som finns, vilken budget som ligger och vad som kan göras inom den. Vi kommer att ta fram handlingar och beslutsunderlag till politiken, säger Pontus Nilsson, affärschef NCC Building, avdelning Örebro och Värmland.

Så här stora och kostsamma projekt måste hanteras på ett korrekt sätt
Tony Ring (M)

Projektet är indelat i tre delar, renovering av Nobelhallen, byggnation av det nya badhuset och att anlägga en parkeringslösning. Sedan har själva projektet sina olika faser.

– Del två är där byggandet sker. Det är nästa del att komma dit, säger Pontus Nilsson.

Men innan allt är helt klart i fas ett kan det komma smygstartas med själva renoveringen.

– Vi kan komma att starta upp vissa arbeten på Nobelhallen. Vi ska sätta oss med de olika verksamheterna som använder lokalen och gå igenom hur det ser ut, säger han.

Dan Malmsten, verksamhetschef för teknik- och fastighet i Karlskoga, intygar även han att det inom kort kan komma att hända en del vid Nobelhallen.

– Det kommer troligen att komma upp byggbodar relativt snart, säger han.

För att kunna hålla Nobelhallen öppen har en del av renoveringsarbetet redan gjorts då det var tvunget, annars menar Tony Ring att den senaste BIK-säsongen inte kunnat spelas.

– Vi vet vad som ska göras och ambitionsnivån. El var tvunget att göras omgående. Massor med saker som kommer att förändras och vi har en tydlig bild av vad våra hyresgäster vill ha, menar han.

Dan Malmsten, verksamhetschef teknik- och fastighet, Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, Tony Ring (M), kommunalråd, Pontus Nilsson, NCC.
Dan Malmsten, verksamhetschef teknik- och fastighet, Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, Tony Ring (M), kommunalråd, Pontus Nilsson, NCC. Foto: Ulrika Lundgren

Det kommer att bli SHL-standard på omklädningsrum och större utrymmen.

– Det kommer att göra att vi kan ta ut en mycket högre hyra av de som använder lokalen, säger Tony Ring och menar att detta är något som BIK är införstådda med.

Nobelhallens renovering har en budget på 169 miljoner kronor. Där har ett antal miljoner redan använts för att renovera. Det nya badhuset har en budget på 300 miljoner. Det finns dock en osäkerhet då kostnaderna har ökat.

–Jag tror att att entreprenörsindex har ökat med 24 procent de senaste åren, säger Tony Ring.

Hoppas deadline håller

Vad gäller tidplanen för projektet lever ännu förhoppningen om att Nobelhallen ska vara färdigrenoverad till hösten 2025.

– Jag är nog den mest positiva kommunalrådsordföranden som finns, så jag ser det som positivt att att NCC inte sa tvärt nej.

Dan Malmsten ber om att få återkomma om hur tidplanen kommer att se ut medan Martin Hårsmar är lite mer försiktigt med sina förväntningar än Tony Ring.

– Det kommer nog inte att stå färdigt till 2025, det är nog lite väl optimistiskt, säger Martin Hårsmar.

Det verkar också vara NCC:s hållning. Även om renoveringen och det nya badhuset inte blir klara enligt vad som var den ursprungliga planen finns det fler positiva aspekter att lyfta enligt Tony Ring och Martin Hårsmar.

– Det är mycket som redan har gjorts i form av detaljplaner, säger Hårsmar.

Men det är inte det enda.

– Vi har pengar på banken och behöver inte ta lån, säger Tony Ring.

BIK vill vara med och påverka renoveringen: ”Vore en stor fördel”KLART: De ska bygga Nobelhallen och nya badhusetUpphandlingen ute: Nobelhallen storrustas och nya badhuset får fyra bassängerKommunen avbryter upphandlingen av Nobelhallen och badhuset

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagBostad och byggenBudgetarFastigheterKarlskogaMartin HårsmarModeraternaNCCNobelhallenÖrebroRenoveringarSHLTeknikTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare