Oväntade språk när Gröna promenaden återinvigdes

Publicerad:
Karlskoga Naturskyddsförenings ordförande Barbro Nordenhäll berättade lite om Gröna promenaden. Till höger syns Göran Edel. Foto: Per Lindgren

Gröna promenaden i Karlskoga har fått nya informationsskyltar. Skyltarna är på fyra olika språk, men kanske inte de språk man förväntat sig.

Gröna promenaden är ett 2,4 kilometer långt promenadstråk i Karlskoga. Det går från Rävåskullen till fjärils- och humleträdgården på Sågholmen vid Björkborns herrgård.

Gröna promenaden har funnits i ett antal år, men tidigare har det inte funnits några informationsskyltar.

Språka mellan tallarna

– Kommunbiologen Oscar Säwström var med i ett integrationsprojekt som hette Språka mellan tallarna. Det blev bestämt att det projektet skulle bekosta skyltar, säger Göran Edel som är aktiv i Karlskoga Naturskyddsförening (KNF).

Informationsskyltarna finns på utvalda platser längs promenadstråket.
Informationsskyltarna finns på utvalda platser längs promenadstråket. Foto: Per Lindgren

Skyltarna är fyrspråkiga, men eftersom de är en del av ett integrationsprojekt har man valt att inte ha med större språk som engelska och tyska. Istället är det, förutom svenska, språken somaliska, arabiska och tigrinja på skyltarna.

Träna på språket

Ett av målen med integrationsprojektet var att stimulera nyanlända invandrare att komma ut i naturen kombinerat med att träna på språket, därav valet av språk på skyltarna.

– Det är de vanligaste invandrarspråken, förklarar Barbro Nordenhäll som är ordförande för KNF.

Det var ganska många som ville gå Gröna promenaden vid nyinvigningen.
Det var ganska många som ville gå Gröna promenaden vid nyinvigningen. Foto: Per Lindgren

Nu är skyltarna på plats, och det firades i söndags med en återinvigning av promenadstråket.

– Vi samordnade det med att uppmärksamma den biologiska mångfaldens dag som egentligen var på måndagen, men det passade bättre att ha det på en söndagseftermiddag, säger Oscar Säwström.

Skapa en trädgård

Göran Edel berättar att den ursprungliga Gröna promenaden kom till genom att några medlemmar i KNF startade ett projekt där man ville skapa en trädgård för att stimulera den biologiska mångfalden. Det mynnade ut i trädgården som i dag kallas för fjärils- och humleträdgården.

– De tänkte: ”Hur ska vi göra för att locka folk dit? Jo, vi gör en promenad!” Då blev det det här, säger Göran Edel.

Oscar Säwström vid en av informationsskyltarna.
Oscar Säwström vid en av informationsskyltarna. Foto: Per Lindgren

Artikeltaggar

IntegrationKarlskogaRävåskullenSågholmenSamhälleSpråk

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare