Föreslår ännu en utbetalning till kommunens anställda: ”Litet plåster på såren”

Publicerad:
Patrik Nyström (SD) har lämnat ett förslag om ännu en utbetalning till de 1140 anställda i Karlskoga kommun som har sifferlösa avtal. Foto: Kajsa Juslin

Under tisdagen förväntas kommunstyrelsen fatta beslut om extra utbetalning till anställda i Karlskoga kommun som tillhör sifferlösa avtalsområden. Nu vill Sverigedemokraternas Patrik Nyström få till ytterligare åtgärder.

Förslaget som ligger innebär att 1140 anställda får en engångsutbetalning på 5000 kronor före skatt i juni. Ett förslag som förväntas röstas igenom av kommunstyrelsen på tisdagens möte.

Patrik Nyström (SD) är ändå inte helt nöjd utan tycker att kommunen som arbetsgivare kan göra mer. Han har därför lagt in ytterligare ett förslag som även det ska tas upp på mötet. Det nya förslaget innebär ytterligare en utbetalning, men då till hösten.

– Jag vet att det inte är tillräckligt, men det blir ett litet plåster på såren, säger Nyström.

I hans förslag finns ingen summa angiven, men han har en i åtanke.

– Min ambition och utgångspunkt var att det skulle vara en likadan summa i höst. Så en totalkostnad även då på 8 miljoner som tas från finansen. Sen vad vi landar i rent konkret det kan jag inte säga, men vi har väldigt goda finanser. Så det finns pengar och utrymme för att göra det.

Nyström menar att det inte är optimalt att göra engångsutbetalningar, men att det i alla fall visar att man gör något och att det är bättre än att inte göra något alls.

– Jag har mycket kontakt med personal och det är många som hör av sig. Det här var den lösningen som jag kunde komma på så vi i alla fall gör något.

Tror du att övriga partier röstar för ditt förslag?

– Det kan nog bli en skojig debatt imorgon beroende på om de röstar ner mitt förslag imorgon eller inte, men jag vågar inte sia om vem som kan tänkas rösta för. Ibland får jag med mig allihop och ibland får jag med mig noll, man vet aldrig, säger Nyström och ler lite.

Hur tänker man att lönerna ska hanteras nästa år, för om det inte räknas in en uppräkning i budgeten så blir det väl nästan som en lönesänkning då?

– Jag tror att alla vill få in det i löpande ekonomi, men som det ser ut nu inför kommande år så ser det jättejobbigt ut, både för Karlskoga och andra kommuner. 2025 och 2026 ser betydligt bättre ut, avslutar Nyström.

Förslaget lämnades in och diariefördes under måndagen.

Artikeltaggar

BeslutBudgetarEkonomiKarlskogaKarlskoga kommunKommunstyrelsenLönerPatrik NyströmSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare