Hoppa till huvudinnehållet

Så gick det för Djerfs lag i stortävlingen Tiomila

Publicerad:
Damlaget. Ella Laine, Ellen Pelander, Jonna Lindblad, Elin Lindberg och Elin Lindblad.
Damlaget. Ella Laine, Ellen Pelander, Jonna Lindblad, Elin Lindberg och Elin Lindblad. Foto: OK Djerf

I helgen avgjordes 2023 års upplaga av den stora orienteringskavlen Tiomila i skogarna utanför Skellefteå. Karlskogaklubben OK Djerf hade med lag i samtliga tre klasser.

Aldrig tidigare har denna kavle arrangerats på så nordliga breddgrader. Tiomila är en av Sveriges största idrottstävlingar och lockar cirka 5000 orienterare från hela Europa. Budkavlen har arrangerats sedan 1945.

Trots att tävlingen avgjordes så långt norrut bjöds de nästan 600 startande lagen på strålande sol och temperaturer över 20 grader.

Tre olika budkavlar

Under tävlingshelgen arrangeras tre olika budkavlar, en för ungdomar, en för damer och en för herrar.

Herrkavlen har dock gått ifrån att vara en ren herrkavle till en mixad budkavle och kallas numera för Tiomila-kavlen.

Många lag, inklusive OK Djerf, har damer och tjejer som springer framgångsrikt där.

Ungdomslagen. Övre raden från vänster: Edvard Pelander, Linus Bodin Liliegren, Gabriel Laine, Lisa Malmros och Lin Pelander. Undre raden från vänster: Axel Thybeck, Gerda Medin, Axel Lindblad, Lucas Bodin Liliegren och Lovisa Thybeck.
Ungdomslagen. Övre raden från vänster: Edvard Pelander, Linus Bodin Liliegren, Gabriel Laine, Lisa Malmros och Lin Pelander. Undre raden från vänster: Axel Thybeck, Gerda Medin, Axel Lindblad, Lucas Bodin Liliegren och Lovisa Thybeck. Foto: OK Djerf

Först ut under denna stora budkavle-helg var ungdomskavlen med start lördag morgon. Totalt fanns 139 startande lag med fyra till sex löpare i varje lag. Inför start var lag som regerande mästarna Göteborg-Majorna OK och OK Tyr från Karlstad förhandstippade som favoriter.

Det blev IFK Göteborg som drog det längsta strået och tog hem år 2023 års upplaga av ungdomskavlen. En mycket händelserik sistasträcka hos ungdomarna ledde till att många lag bommade bort sig, däribland OK Tyr som slutade på niondeplats som bästa värmlandslag.

Näst bäst i Värmland

Näst bäst placering i Värmland knep OK Djerfs kombinationslag tillsammans med Emmaboda Verda OK och Lindebygdens OK som slutade på en finfin 31:a plats.

I detta lag sprang Axel Thybeck, Gerda Medin, Axel Lindblad, Lucas Bodin Liliegren och Lovisa Thybeck. OK Djerfs rena ungdomslag slutade på placering 50 med Edvard Pelander, Gabriel Laine, Linus Bodin Liliegren, Lisa Malmros och Lin Pelander. Målet att slå förra årets placering (48:a) var inom räckhåll. Deltagarna i ungdomslaget, som i år hade en lägre genomsnittsålder, var nöjda ändå.

Bättre för damerna

Efter att ungdomskavlen utsett sina pristagare var det dags för start i damkavlen. I damkavlen fanns 228 startande lag med fem tjejer i samtliga. IFK Göteborg OK höll för favorittrycket när dess första- och andralag lyckades knipa både guldmedaljen och silvermedaljen i stafetten, en historisk dubbelseger.

I dessa två lag fanns kända orienteringsnamn som Sara Hagström, Simona Aebersold och Sanna Fasth.

OK Djerfs damlag med Ella Laine, Ellen Pelander, Jonna Lindblad, Elin Lindberg och Elin Lindblad kom i mål som 128 och slog därmed förra årets placering: 132:a då.

Bästa Värmlandslag i damstafetten blev OK Tyr med placering 90.

OK Djerfs mixade lag i Tiomila. Övre raden från vänster Ramus Pettersson, Edvard Pelander, Ellen Pelander, Håkan Pettersson och Anders Pelander. Undre raden från vänster: Per Jansson, Gabriel Laine, Håkan Lindberg, Axel Lindblad och Linus Bodin Liliegren.
OK Djerfs mixade lag i Tiomila. Övre raden från vänster Ramus Pettersson, Edvard Pelander, Ellen Pelander, Håkan Pettersson och Anders Pelander. Undre raden från vänster: Per Jansson, Gabriel Laine, Håkan Lindberg, Axel Lindblad och Linus Bodin Liliegren. Foto: OK Djerf

Tiomila-kavlen startade på lördagskvällen. Budkavlen är känd för att till stora delar springas under natten med pannlampa. Tillsammans springer de tio löparna i laget en sträcka på tio mil.

I OK Djerfs Tiomilalag fanns Rasmus Pettersson, Edvard Pelander, Ellen Pelander, Håkan Pettersson, Anders Pelander, Per Jansson, Gabriel Laine, Håkan Lindberg, Axel Lindblad och Linus Bodin Liliegren. Det var 227 startande lag.

På söndagsmorgonen senare kunde NTNUI koras till segrare i 10mila-kavlen följt av Tampereen Pyrintö och OK Linné. NTNUI (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitets idrettsforening) kommer till start varje år på Tiomila med sju–åtta lag och sprider alltid god feststämning på arenan i sann studentanda. Det är också det enda laget med en egen paraderande orkester, drillare och cheerleaders. Det är första året som NTNUI vinner Tiomila.

Bästa Värmlandslag blev Kils OK som slutade 28:a.

Diskvalificerades

OK Djerf såg länge ut att slå förra årets placering (163:a) då laget inför sista sträckan låg på 132:a.

Dessvärre, för OK Djerf, blev laget diskat efter att sistasträckslöparen Linus Bodin Liliegren tog fel kontroll ute på banan tillsammans med en stor klunga där samtliga blev diskade.

Nya tag i Nynäshamn

OK Djerf ser fram emot att ta nya tag på Tiomila nästa år när budkavlen arrangeras i Nynäshamn.

Sammantaget är klubben nöjd och stolt över helgens prestationer.

Artikeltaggar

OK DjerfOrienteringTiomila

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.