Hoppa till huvudinnehållet

Billigare frakt när Moelvens pelletsfabrik är klar

Publicerad:
Här, längs Österviksvägen, ska den nya pelletsfabriken byggas. Thomas Haglund berättar att den blir stor som fyra fotbollsplaner.
Här, längs Österviksvägen, ska den nya pelletsfabriken byggas. Thomas Haglund berättar att den blir stor som fyra fotbollsplaner. Foto: Per Lindgren

Moelven Valåsen i Karlskoga är inne i en expansiv fas, med flera stora investeringar de närmaste åren. En av dessa investeringar är den nya pelletsfabriken som ska byggas på området - en satsning på nära 400 miljoner kronor.

– Den ska kunna producera 80 000 ton vit träpellets per år. Den är gjord för att ta hand om allt spån som vi själva producerar, och lite till. Det är också möjligt att bygga ut den till 105 000 ton per år, säger Thomas Haglund som är vd för Moelven Valåsen AB.

I dagsläget levereras Moelven Valåsens sågspån till många olika kunder, bland annat Stockholm Exergi, närmare bestämt till Värtaverkets bioeldade kraftvärmeblock KVV8 som är ett av världens största bioeldade kraftvärmeverk. Men det upphör när pelletsfabriken är klar.

– Allt spån blir träpellets istället, säger Thomas Haglund och påpekar att det finns andra Moelvenenheter som täcker upp övrig energimarknad.

Här byggs en stor stödmur som ska göra att hjullastarna lättare får upp sågspånet i skoporna.
Här byggs en stor stödmur som ska göra att hjullastarna lättare får upp sågspånet i skoporna. Foto: Per Lindgren

Nybygget har en yta stor som fyra fotbollsplaner, men än så länge är det ganska långt kvar innan fabriken står färdig. Man har schaktat undan en hel del jordmassor och förberett för bygget, men det enda som man har byggt hittills är början på en stödmur.

– Det ska upp en ganska stor betongmur. Den är för att man ska kunna köra lastmaskiner mot den när man lastar upp spån.

Helt enligt tidsplanen

Byggentreprenaden är i upphandling. Hela fabriken ska stå färdig hösten 2024, alltså om ungefär ett och ett halvt år.

Just nu ligger man helt enligt tidsplanen, och enligt Haglund är det inget som tyder på att bygget skulle bli försenat

– Det finns i dag inga indikeringar på förseningar, men man ska aldrig säga aldrig, säger han.

Ytan där fabriken ska ligga var från början en sluttning som nu har terrasserats.
Ytan där fabriken ska ligga var från början en sluttning som nu har terrasserats. Foto: Per Lindgren

En stor vinst med att göra pellets av spånet istället för att transportera det i sin råa form är minskade transportkostnader.

Automatiserad drift

– Rått sågspån innehåller lika mycket vatten som timret från skogen, vilket innebär att det är en stor andel vatten som flyttas när man transporterar spån. Pelletsen är ju extremt torr och väldigt kompakt. Transportekonomiskt är det här en väldigt bra lösning.

Processen kommer att vara automatiserad till stor del. Därför krävs inga massanställningar för att klara av driften.

– Fem personer ska jobba femskift. Utöver det blir det ytterligare någon dagtidsanställd och en platschef. Det är mycket processövervakning och kvalitetskontroll. Det är viktigt att kvaliteten är rätt, säger Thomas Haglund.

Det är mycket logistik kring bygget. Här hjälper Thomas Haglund en lastbilschaufför att komma rätt med sin leverans.
Det är mycket logistik kring bygget. Här hjälper Thomas Haglund en lastbilschaufför att komma rätt med sin leverans. Foto: Per Lindgren

Artikeltaggar

EkonomiInvesteringarMiljöMoelvenMoelven Valåsen ABNäringslivStockholmStockholm ExergiThomas HaglundValåsenVärtaverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.