Blåsarglädje på Kulturskolan: ”Man får en stund att tänka på något annat”

Publicerad:
Alexander Thorén och Milton Karlsson Linander började på musiklek när de var sju år. Foto: Anne-Lie Gustavsson

Att det är roligt på Kulturskolan i Karlskoga och att gemenskapen är stor, det är alla i blåsarbetslaget helt överens om och eleverna kan börja vid tidig ålder.

– Vi har Suzukitrumpet från tre år, instrumentlek från fem år och sen hela vägen uppåt, säger Johanna Gyllström.

– Man ser färre blåsare än pianister, violinister och gitarrister på TV och i samhället. Men vi ser att det är väldigt få blåsare som slutar när de väl börjat hos oss. säger Emma Wahlström som undervisar i trumpet och valthorn, och fortsätter:

– Vårt jobb är att visa att det här finns att göra också, inte bara fotboll och hockey. Från Kulturskolan blir man aldrig utkastad, alla får vara kvar oavsett ålder.

Började som sjuåringar

När undertecknad kommer på besök har blåsarbetslaget samlats för sin så kallade ”friskvårdstimme”, där de testar varandras instrument. Det är ett initiativ de tagit själva när alla har rast tillsammans.

– När man undervisar i orkester träffar man på de instrument man inte spelar själv. Vi utvecklar oss musikaliskt i allra högsta grad, man blir taggad på musik och utvecklingskurvan är väldigt hög. Vi har väldigt roligt och skrattar så vi gråter stundtals. Ibland låter det väldigt bra, och ibland raka motsatsen, säger Robin Sjösvärd och alla brister ut i skratt.

Blåsarbetslaget består av Robin Sjösvärd på klarinett, Johanna Gyllström på tvärflöjt, Emma Wahlström på valthorn, David Persson på tuba, trombon och baryton, Emma Vogel, blockflöjt och Jonas Folker på saxofon. De två sistnämnda är inte med vid detta tillfälle.

Dagen till ära har de med sig Alexander Thorén på saxofon, Milton Karlsson Linander på trumpet som har valt att praoa på Kulturskolan. Båda började på blåslek när de var sju år och sen blev de kvar.

– Ingen i min familj spelar något instrument så det var bara en slump att det blev just saxofon, berättar Alexander och fortsätter:

– Det är jättekul att få lära sig instrumentet och sedan är det toppen att få hänga med Jonas Folker som är saxofonlärare.

Gemenskap

Milton kommer ur en musicerande familj där både brodern, pappan och morbroder spelar trumpet, därför blev det självklart att han valde trumpeten.

– Vi har så kul på Kulturskolan och man får en stund att tänka på något annat när vi spelar, sen är det ju toppen att få umgås med Emma (Wahlström) också, säger han och ler mot en glad Emma.

Blåssektionen på Kulturskolan. Från vänster Robin Sjösvärd, Johanna Gyllström, Emma Wahlström, Alexander Thorén och Milton Karlsson Linander. Saknas på bilden gör David Persson.
Blåssektionen på Kulturskolan. Från vänster Robin Sjösvärd, Johanna Gyllström, Emma Wahlström, Alexander Thorén och Milton Karlsson Linander. Saknas på bilden gör David Persson.

Med ett brett leende berättar Milton att det var svårt att få ljud i trumpeten i början, men efter ett tag blev det lättare, fast då blev låtarna svårare i stället.

För Emma Wahlström är det bästa med Kulturskolan gemenskapen.

– Vi är inte ett så stort arbetslag så vi både jobbar och spelar ihop. Både elever och lärare lär sig att funka i sammanhanget och vi spelar tillsammans oavsett ålder. Några gånger per år har vi samarbete med Bofors musikkår och då har vi ett åldersspann melIan nio och åttio år.

Robin Sjösvärd funderar lite och inflikar:

– För oss lärare är det häftigt att träffa en elev och ge den all fokus under lektionen. Det är så värdefullt.

Från tre år

Eleverna har en lektion i veckan plus orkester.

– Går man lektion så får man spela med i orkester gratis, säger Johanna Gyllström.

Just nu övar de för fullt inför Blåsmusikens dag den 26 maj, Rising Stars 31 maj och Nationaldagen där de ska spela tillsammans med Bofors musikkår.

– Den 25 maj har vi en stor gratiskonsert med alla blåsorkestrar i Karlskoga tillsammans med Stockholms saxofonkvartett i Bregårdsskolans aula, upplyser Emma.

Hon berättar att blåsorkestrarna umgås även privat. Det är bland annat pizzakvällar, besök på Boda Borg och samarbete med orkestrar i andra städer.

– Nu pratar vi om att göra en längre spelresa.

När det gäller blåsinstrument finns det alltid plats på Kulturskolan.

– Vi har små miniatyrinstrument för de minsta barnen. Från ettan eller tvåan väljer man instrument, avslutar Gyllström.

Från Kulturskolan blir man aldrig utkastad, alla får vara kvar oavsett ålder.
Emma Wahlström

Artikeltaggar

Karlskoga kulturskolaNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare