Hoppa till huvudinnehållet

Då kan två församlingar bli en: ”En väldigt bra idé”

Publicerad:
Foto: Kajsa Juslin

Snart kan församlingarna Degerfors-Nysund och Karlskoga slås samman till en organisation.

En utredning av Karlstads stift visar att det handlar om en win-win situation där båda församlingar skulle gynnas av en sammanslagning.

– Det handlar om att skydda församlingarna och värna om medlemmarna, säger Johanna Svärd (S), ordförande i kyrkorådet i Degerfors-Nysunds församling.

Degerfors-Nysunds församlings framtid har länge varit på tapeten och en sammanslagning med Karlskogas församling har varit ett samtalsämne sedan flera år tillbaka, men det är inte förrän nutid som det har blivit allt mer aktuellt.

För att skydda båda församlingarna och värna om medlemmarna överväger de en sammanslagning för att kunna säkra deras framtid inför kommande år.

– Vi begärde en utredning från Karlstads stift för att kunna jämföra för- och nackdelar med en sammanslagning, berättar Johanna Svärd.

Alla överens

Både Svärd, kyrkoherden Pernilla Rosin och Anders Olsson (S), kyrkorådets ordförande i Karlskoga församling är överens om att man vill värna om församlingarna, och tanken är att båda verksamheterna ska finnas kvar som de är idag.

– Den större förändringen skulle ske inom organisationen eftersom vi då skulle ha ett gemensamt pastorat. Vi ser helt enkelt att det finns en vinning för oss alla, säger Anders Olsson.

Foto: Kajsa Juslin

Trots att församlingarna idag har en stadig ekonomi, är alla tre överens om att det är bättre att ta diskussionen redan nu innan det är för sent.

– Det är bättre att vara med och i början av diskussionen så att man får vara med och bestämma. Annars riskerar vi att Karlstads stift kommer in och tar beslut åt oss. Det är också viktigt att poängtera att vi inte kommer att ta det här beslutet för att det brist på pengar, det handlar mer om att skydda församlingen och utöka utvecklingsmöjligheterna, säger Svärd.

Nedåtgående trend

Pernilla Rosin berättar även att man idag ser en trend i att antalet medlemmar minskar, något som senare kommer att påverka församlingarnas ekonomi.

– Det här är ett sätt att möta framtiden och värna om de medlemmar vi har idag. En sammanslagning innebär att vi kommer att kunna styrka varandra och bevara det som finns, och det är väldigt viktigt.

Har ni fått några reaktioner från medlemmarna än?

– Vi har fått en del frågor men jag tror att de flesta har varit nöjda med svaren, speciellt när vi berättar att vi vill bevara verksamheterna som de är idag. I och med att vi inte hittat en kyrkoherde till Degerfors-Nysunds församling har personalen haft det väldigt tufft, men efter den här nyheten upplever de en lättnad, säger Svärd och Pernilla Rosin, som vikarierar i församlingen håller med.

– Jag hörde till och med en medlem som tyckte att det var en väldigt bra idé och tyckte att även kommunerna skulle slå ihop, berättar hon och alla utbrister i skratt.

Vi ser att det finns en vinning för oss alla
Anders Olsson (S), kyrkorådets ordförande i Karlskoga församling

Svärd menar att det finns en rädsla i att Degerfors-Nysunds medlemmar kommer att ställa sig kritiska till sammanslagningen.

– Då är det viktigt att förmedla att vi kommer att fortsätta att värna om verksamheten som finns idag, och att det inte kommer att bli någon större skillnad för medlemmarna.

Men trots att alla är överens om att en sammanslagning är det mest gynnande alternativet kommer det att dröja innan det kan ske, och ett beslut kommer inte att fattas förrän i höst.

– Om vi då beslutar oss för att genomföra sammanslagningen kommer det dröja några år innan omorganisationen kommer att vara klar, men vi förväntar oss att allt kommer att vara klart till år 2025, vilket är väldigt passande säger Rosin och skrattar.

Det visar sig nämligen att året 2025 kommer att vara 100 års jubileum sedan församlingarna skildes åt.

Foto: Kajsa Juslin

I dagsläget är det för tidigt för att säga hur organisationerna kommer att kunna styras men Rosin gissar på att det kommer bli en del arbete.

– Vi kommer att fortsätta som vi gör nu tills det finns ett beslut, men sedan kommer det nog att kunna bli en hel del möten mellan organisationerna, avslutar hon.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors-Nysunds församlingEtik och religionFörsamlingarJohanna SvärdKarlskogaKarlskoga församlingKarlstads stiftPernilla Rosin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.