Hoppa till huvudinnehållet

KLART: Lärarna får engångsbelopp

Publicerad:
”Från och med nästa år och 2025 kommer vi ha större möjligheter”, sa Tony Ring (M), kommunalråd. Foto: Kajsa Juslin

Kommunfullmäktige röstade för att låta lärarna få ett engångsbelopp på 5000 kronor istället för mer pengar i lönepotten. Beslutet föregicks av en stundtals lite bitsk debatt bland några av partierna i Karlskoga.

– Jag tycker att det är ynkligt att vissa fackliga representanter kallar det för glasspengar när det är nästan 8 miljoner. Det blir mycket glass för dem, sa Tony Ring (M), kommunalråd, från talarstolen.

Han och alliansen menar att det inte finns mer medel till de sifferlösas lönepott. Till de sifferlösa räknas bland annat lärare och tjänstepersoner och är cirka 1040 löntagare i Karlskoga kommun. Att det inte finns mer pengar till nästa år beror, enligt Tony Ring, på pensionsavsättningar som behöver göras.

– Från och med nästa år och 2025 kommer vi ha större möjligheter, menade Ring.

Hans kommentar om facket gick inte obemärkt förbi Socialdemokraterna.

– Jag tänker inte recensera våra fackliga representanter och förlöjliga dem när de inte är plats, sa Jonas Sandström (S) partiföreträdare.

Svängt

Det har rått politisk enighet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i frågan om att betala ut ett engångsbelopp. Sossarna verkar dock ha svängt och gjorde inför tisdagens fullmäktige ett tilläggsyrkande där de ville utöka lönepotten med 2,3 miljoner kronor från kommunstyrelsens ram. Nu menar de att engångsbeloppet är som att få en aktieutbetalning när det går bra för ett företag.

– Vi tror på den svenska modellen, att parterna förhandlar med varandra och att vi i politiken ger utrymme men sedan är parterna som förhandlar. Politiker ska inte sätta lönerna utan det ska parterna göra.

Jag tycker att det är ynkligt att vissa fackliga representanter kallar det för glasspengar när det är nästan 8 miljoner
Tony Ring (M)

Problemet med engångsbeloppet är enligt Socialdemokraterna att det inte går att låna pengar till ett bostadsköp.

– Banken kommer att titta på lönen, sa Jonas Sandström.

Det var stundtals ett snabbt replikskifte där vissa politiker nästintill fick kuta fram och tillbaka till talarstolen. I grunden verkar partierna eniga om att de yrkesgrupper som ingår i de sifferlösa avtalen behöver en löneförhöjning men som alltid är det hur som ställer frågan på sin spets.

Mer en budgetdebatt

Emellertid blev det mer av en budgetdebatt då lönekompensationen bättre kunde ha lämpat sig i det sammanhanget. Sverigedemokraternas förslag om ett extra engångsbelopp togs inte med i beslutet då det inte kungjorts i rätt tid.

– Det bidrar inte till att räkna upp men det stänger inga dörrar med hur vi kan räkna in de pengarna till kommande lönerörelsen. Vi kan se till att de kommer ifatt, sa Patrik Nyström (SD), partiföreträdare.

Miljöpartiets förslag om att slå ut engångssumman som lön togs inte i beaktande av fullmäktige. Inte heller följde några hörbara reaktioner på att Maria Nyberg (V), tog ordet ”skattehöjning” i sin mun.

Beslutet som blev ett bifall till kommunstyrelsens förslag följdes av en votering där Alliansen och Sverigedemokraterna fick 30 röster mot Socialdemokraternas, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fick 21 röster. Miljöpartiet, delar ur Vänsterpartiet och Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Läs också:

Förhandlingen strandad – lärarna får inte ny lön före septemberFacken inte nöjda med engångsbeloppet: ”Får glasspeng till sommaren”Föreslår ännu en utbetalning till kommunens anställda: ”Litet plåster på såren”Kommunen löser lönedebatt med engångssumma: ”En bra lösning”Lärarna inte nöjda med engångsbelopp: ”Hälften går bort i skatt”

Artikeltaggar

Jonas SandströmKarlskogaKarlskoga kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLönerMiljöpartietModeraternaPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaTony RingVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.