Hoppa till huvudinnehållet

Klinisk studie om vaccin har bidragit till ändrade rutiner inom Regionen

Publicerad:
Ny forskning rörande bland annat den fästingburna sjukdomen TBE.
Ny forskning rörande bland annat den fästingburna sjukdomen TBE. Foto: kmatija

Överläkaren Anja Rosdal har genom klinisk forskning bidragit till att Region Örebro län ändrat sina rutiner vid vaccinering av olika virussjukdomar. Det gäller främst vid vaccinering av personer med nedsatt immunförsvar.

Anja Rosdahl, överläkare inom verksamhetsområde infektion vid Universitetssjukhuset Örebro har genom sin forskning om vaccin fått Region Örebro län att ändra sina rutiner för vaccinering av Hepatit A och TBE.

Den kliniska forskning som gjorts visar på att personer med nedsatt immunförsvar kan behöva en extra dos vaccin mot Hepatit A och TBE för att få ett starkare och mer motståndskraftigt skydd. Gällande TBE har åldersgränsen för en extra dos vaccin sänkts från 60 år till 50 år.

– Vi har visat att genombrottsinfektioner vid vaccination av TBE kan drabba alla åldrar men är vanligast hos de som är äldre än 50 år och sällan ses hos individer som fått minst 5 vaccindoser, förklara Anja Rosdahl i ett pressmeddelande.

Anja Rosdahls studie rörande vaccin mot Covid-19 har bidragit till förståelsen om hur ett mRNA vaccin fungerar och en upptäckt om att det krävs upp till tre vaccindoser innan en person som aldrig blivit smittad av viruset har ett likvärdigt immunsvar som en tidigare smittad med Covid-19 har, gjordes.

– Min forskning har varit klinisk och syftar till att bättre förstå hur vi bör vaccinera grupper med ökad risk för vissa virussjukdomar där vi förväntar oss ett sämre vaccinsvar, berättar Anja Rosdahl.

Artikeltaggar

CoronavirusetÖrebroRegion Örebro länTBEUniversitetssjukhuset ÖrebroVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.