Förhandlingen strandad – lärarna får inte ny lön före september

Publicerad:
”Vi har ajournerat mötet igen”, säger Charlie Jarl, ordförande Sveriges lärare lokalt. Foto: Maiken Kettil Schough

Förhandlingarna mellan Karlskoga kommun och Sveriges lärare lokalt har åter igen strandat. Parterna har nu nått ett dödläge där kommunen hotar att hålla inne löneökningen till i höst.

– Vi har ajournerat mötet igen, säger Charlie Jarl, ordförande för Sveriges lärare i Karlskoga, om onsdagens förhandling med Karlskoga kommun.

Karlskoga kommun har kommit med något av ett ultimatum enligt honom.

– Nu säger man att det inte blir någon ny lön förrän i september eftersom vi drar ut på det. Det är deras hävstång, säger Charlie Jarl.

Karlskoga kommun har cirka 1 140 anställda som har så kallade sifferlösa avtal. Riktmärket i år var 4,1 procent i höjning, något som bland annat Kommunal fått för sina medlemmar. Fackförbunden Sveriges lärare och Sveriges skolledare är de som verkar drabbas av inte få ny lön innan september.

– De andra har ställt sig oeniga till överläggningarna men de kommer att få 2,2 procent, säger Charlie Jarl och tillägger:

– Vi kämpar för alla som har fått 2,2 för vi anser inte att det här inte är rätt sätt att sätta lön på.

Nu säger man att det inte blir någon ny lön förrän i september eftersom vi drar ut på det
Charlie Jarl

Han och Sveriges lärare lokalt håller fast vid att de inte tänker nöja sig i frågan.

– Man kan fråga sig varför vi håller på att krångla. Det är för våra medlemmar vill ha en löneutveckling. Vi har bara fått bra återkoppling av våra medlemmar och ingen tycker att vi ska sluta, säger han.

Enligt honom menar kommunen att allt inte handlar om lön men för Charlie Jarl är lönen central.

– Om det inte lön man pratar om, vilka förmåner är det då man menar? undrar han.

Är det värt att fortsätta kämpa?

– Vi tycker det att det är det, svarar Charlie Jarl koncist.

Han benämner situationen som Sveriges lärare och kommunen befinner sig i som ett dödläge där ingen av parterna verkar vilja rubba sig.

– Man har tydligt sagt på mötena att det inte kommer komma några andra bud. Utsikterna att det kommer att hända något är ganska små.

Karlskoga kommun kan komma, enligt Charlie Jarl, att hålla inne lönepåslaget till september.
Karlskoga kommun kan komma, enligt Charlie Jarl, att hålla inne lönepåslaget till september. Foto: Helena Lundberg

Under tisdagens fullmäktigemöte talade Tony Ring bland annat om att situationen på andra håll i landet, däribland i huvudstaden, ser betydligt mörkare ut än i Karlskoga. Här behöver man inte enligt honom avskeda personal på grund utav budgetåtstramningar.

– Då vet Tony Ring att det är hans parti som ligger till grund för krisen i Stockholm. Karlskoga har helt andra förutsättningar, tycker Charlie Jarl.

Diskussionen tar en märklig vändning enligt honom när man jämför sig med andra.

– De borde ära avtalen och uppgradera läraryrket för här har man råd. Istället tittar man på kommuner som inte har råd. Det är ett argument som inte duger, säger Charlie Jarl.

Tony Ring (M) kommer att bemöta Charlie Jarl i en kommande artikel.

Läs också:

KLART: Lärarna får engångsbeloppFacken inte nöjda med engångsbeloppet: ”Får glasspeng till sommaren”Föreslår ännu en utbetalning till kommunens anställda: ”Litet plåster på såren”Lärarna inte nöjda med engångsbelopp: ”Hälften går bort i skatt”Kommunen löser lönedebatt med engångssumma: ”En bra lösning”

Artikeltaggar

ArbeteAvtalKarlskogaKarlskoga kommunKommunalLärareLönerStockholmTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare