Hoppa till huvudinnehållet

Läs det finstilta när du hyr bil

Publicerad:
Under förra året kom det in över 200 ärenden till Konsumentverket som rörde uthyrning av fordon. Foto: Worradirek/Shutterstock

Ska du hyra bil på semestern? Läs kontraktet noga innan du skriver på och se till att alla viktiga delar finns med. Hyrbilsektorn omfattas nämligen inte av någon specifik konsumentlagstiftning.

Att hyra bil faller rent juridiskt inom kategorin ”hyra av lös sak” och det finns inga uttalade bestämmelser om vad som måste stå med i ett avtal.

–  I det här fallet är det extra viktigt att läsa det finstilta i kontraktet. Självklart ska villkoren vara skäliga, men det finns inget i övrigt som reglerar vad som måste ingå, säger Nora Shoki som är verksamhetsledare på European Consumer Centre Sweden (ECC).

Nora Shoki, European Consumer Centre Sweden.
Nora Shoki, European Consumer Centre Sweden. Foto: Konsumentverket

Generella konsumentlagar gäller dock. Och bara under förra året kom det in över 200 ärenden till Konsumentverket som rörde uthyrning av fordon och som bland annat handlade om avtals- och betalningsvillkor.

–  Förra året gjordes också en hyrbilsförmedlingsgranskning av Sverige och tio andra EU-medlemsländer inom ramen för Consumer Protection Cooperation (CPC) för att kolla om de följer generella konsumentlagar. Man kontrollerade då 78 företags webbsidor och fann att det ofta fanns otillräcklig information om reklamation, försäkringar och pris, säger Nora Shoki.

Det kunde till exempel röra sig om problem med att få kontakt med aktuell firma och att få hjälp vid problem. Även otillräcklig information om nivån på självrisken och vilka försäkringar som ingår var vanligt, samt tillkommande avgifter som man inte informerat om i förväg.

–  Vi fick svart på vitt att de problemområden som förekom i granskningen är desamma som konsumenter oftast kontaktar Konsumentverket om. Ofta har man fått betalningskrav i efterhand, till exempel krav på att ersätta skador på bilen långt efter att man lämnat tillbaka den, säger Nora Shoki.

Ofta har man fått betalningskrav långt i efterhand
Nora Shoki, European Consumer Centre Sweden

Se därför till att uthyraren tydligt specificerat hur hög självrisken är och om andra avgifter kan tillkomma senare, så att det står klart vad man går med på. Vad som står i avtalet och vad man har rätt till, kan också variera beroende på hur man hyr. Bensinmackar och hyrbilsfirmor verkar inom biluthyrningens ramar och brukar i stort sett jobba efter liknande villkor.

Det har även blivit populärt att hyra ut sin bil till andra privatpersoner. Använder man sig av digitala plattformar som förmedlar uthyrning av privatbilar, är själva grundförutsättningen annorlunda. Då kan det finnas skäl att vara än mer noggrann.

–  Där bör man till exempel vara medveten om att själva plattformen inte har något eget ansvar, utan ansvaret vilar helt på uthyraren och den som hyr, säger Carl-Erik Stjernvall som är teknisk expert på organisationen M Sverige.

Carl-Erik Stjernvall, M Sverige.
Carl-Erik Stjernvall, M Sverige. Foto: David Bicho

På en hyrbilsfirma finns ofta tydligt angett vad som gäller om det uppstår något fel med bilen och man behöver en ersättningsbil till exempel. Något man inte kan räkna med när man hyr privat. Rent allmänt blir ansvarsfördelningen på en förmedlande plattform mer komplicerad eftersom alla inblandade är privatpersoner.

–  Det är en större mängd frågor man måste få svar på, vilket kan vara en utmaning. Särskilt om man ska hyra bilen en kort period. Men å andra sidan kan det vara väldigt fördelaktigt om man använder tjänsten regelbundet. Den här vägen kan man ofta hyra en äldre bil till ett lägre pris, säger Carl-Erik Stjernvall.

Anna Hedlund / TT

Fakta

Håll koll på detta

+ Hyresperioden, det vill säga hur länge du har tillgång till bilen.

+ Hämtning och lämning. Ska bilen lämnas där den hämtades, eller på annan plats?

+ Priset. Det ska tydligt framgå vad det kostar totalt att hyra bilen under den överenskomna perioden.

+ Antal mil som ingår.

+ Vad som gäller om du planerar att köra utanför Sverige. I vissa fall är det inte tillåtet.

+ Vilket försäkringsskydd som ingår, hur stor självrisken är och om självriskreducering ingår. Normalt ingår tre grundförsäkringar: skadeskydd, stöldskydd och tredjepartsskydd.

Källa: Carl-Erik Stjernvall på M Sverige, Nora Shoki på ECC

Tips

Att tänka på

+ Jämför priser och villkor mellan olika firmor, då får du en bra bild av vad som är rimligt.

+ Se till att gå igenom bilen tillsammans med uthyraren innan du hämtar ut den, så att det finns protokoll på eventuella skador – be om kvitto på detta. Se även till att bilen kontrolleras vid återlämning.

+ Ha koll på om du bokar direkt via själva uthyrningsfirman eller via förmedlare, som researrangör eller flygbolag. Sker det via förmedlare bör man vara medveten om att två kontrakt gäller, dels det du tecknar med förmedlaren och dels det du tecknar med uthyraren. Det kan vara krångligt att avgöra vem som har ansvaret och vem man kan vända sig till om något händer.

Källa: Nora Shoki, ECC

Artikeltaggar

AvtalCentreCPCCricketEkonomiEUEuropean Cricket CouncilFordonFörsäkringarKonsumentverketM SverigeMotorSport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.