Hoppa till huvudinnehållet

Påfyllnadsdos varierar stort mellan regioner

Publicerad:
Alla personer över 80 rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att ta en påfyllnadsdos under våren mot covid-19. Arkivbild.
Alla personer över 80 rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att ta en påfyllnadsdos under våren mot covid-19. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots att Folkhälsomyndigheten uppmanar samtliga över 80 år att fylla på med vaccin mot covid-19 har knappt varannan i åldersgruppen gjort det i vår.

Värst är det i Stockholm där bara var femte fått sprutan, skriver Dagens Nyheter.

Folkhälsomyndigheten (FHM) uppmanar alla över 80 år att ta en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19, men bara 47 procent av svenskarna i den åldersgruppen har gjort det under våren, enligt statistik från myndigheten.

Dessutom varierar antalet påfyllnader kraftigt mellan regionerna. I Stockholm har exempelvis bara 21 procent av 80-plussarna vaccinerat sig medan jämförbara siffran för Värmland är 77 procent.

– Vår bedömning är att benägenheten att vaccinera sig inte skiljer sig så mycket i landet utan att tillgängligheten har skiljt sig åt mellan regionerna, säger Johanna Rubin, utredare på Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram, till DN.

Enligt FHM handlar det snarare om regionernas arbete med att nå ut.

Elda Sparrelid, chefläkare i region Stockholm, säger i en kommentar till DN att de har gått ut med påminnelse-sms till gruppen:

– Däremot genomför vi inte lika stora kampanjer som vi gjorde när en större del av befolkningen var berörd. En större kampanj kommer till hösten.

Sedan den 1 mars rekommenderas samtliga över 80 år och personer som bor på särskilt boende att vaccinera sig med två påfyllnadsdoser under året, en på våren och en på hösten.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.