Riksdagsbeslut: Dansen släpps fri

Publicerad:
Studenter dansar på Holiday Inn i Palms Springs, USA. Arkivbild. Foto: Eric Reed/AP/TT

Barer och nattklubbar behöver från 1 juli inget tillstånd för att låta gästerna dansa.

Riksdagen har nu beslutat att ta bort tillståndskravet från 1956.

Flera ledamöter beskrev i debatten inför beslutet ändringen i ordningslagen som en frihetsreform. I dag måste barägare ingripa om spontandans skulle uppstå vid bardisken. Annars riskerar ägaren att förlora sitt serveringstillstånd.

– Det är alltså olagligt att hålla takten när det spritter i kroppen till några sköna toner i bakgrunden, sade moderaten Charlotte Nordström.

Centerpartisten Jonny Cato kallade nuvarande förbud för spontandans för absurd och pekade på att det idag inte är förbjudet att ta danssteg i tunnelbanan eller matbutiken.

– Men just på nattklubben krävs ett tillstånd för att jag ska kunna göra mina moves, sade han.

Från första juli kommer det att räcka det med att barer och nattklubbar anmäler danstillställningar till polisen. Anmälan är kostnadsfri och kan göras muntligen.

Alla riksdagspartier var för att slopa tillståndskravet.

Regeringen uppger i lagförslaget till riksdagen att det är svårt att bedöma om avskaffandet av tillstånd kommer att leda till ökade insatser av polisen för att hålla ordning.

Tillstånd för att anordna dans på offentliga platser som parker och torg kommer att krävas även i framtiden.

Peter Wallberg / TT

Läs också:

Krav på danstillstånd tas bort efter 67 år

Artikeltaggar

Politik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare