Hoppa till huvudinnehållet

Svenska lodjur i fin form

Publicerad:
Den svenska lodjurspopulationen mår bra, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Arkivbild. Foto: Holger Hollemann/AP/TT

Lodjuren i Sverige mår bra. Det visar en analys av 182 djur som fällts under årets licensjakt, meddelar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Djuren bedömdes vara vid god hälsa och "i bra hull". Inget av dem bar på sjukdomen rävskabb. Undersökningen av de fällda djuren visar på ett genomgående gott hälsoläge i den svenska populationen.

Att majoriteten av djuren mådde bra var väntat. Två lodjur saknade delar av ett ben, vilket kan vara äldre skador, eventuellt orsakade av olagliga fällor. Nästan samtliga hade tarmparasiter och 16 procent hade öronskabb.

Drygt 50 djur hade slitningar eller skador på tänderna.

"Det är uppenbart att rovdjur sliter hårt på sina tänder och årets fynd kan betraktas som förväntat i en rovdjurspopulation", säger Emma Höök, rovdjursbiolog på SVA, i ett pressmeddelande.

SVA publicerar varje år en rapport efter provtagning och analys av de djur som fälls under licensjakten. Antalet undersökta djur var en rejäl ökning från förra året då 106 djur undersöktes.

Största lodjursjakten på 13 år väcker kritik201 lodjur får skjutas – men bara två i Örebro län

Artikeltaggar

DjurDjur och naturLodjurStatens veterinärmedicinska anstalt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.