Hoppa till huvudinnehållet

Tågtrafiken stängs av i två månader: ”Ska ge punktligare tågtrafik”

Publicerad:
Den tredje och sista etappen av spår- och växelbytet på Värmlands-banan inleds den 24 maj. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 24 maj inleder Trafikverket den tredje och sista etappen av spår- och växelbytet på Värmlands-banan.

Arbetet beräknas vara klart 4 augusti och tågtrafiken kommer vara avstängd på sträckan Kristinehamn-Laxå. Degerfors station påverkas av arbetet.

Det är sträckan mellan Kristinehamn och Laxå förbi Degerfors som ska få ny räls, nya slipers och nya växlar.

Upprustningen av tågrälsen kommer att ge skarvfria spår som ger ett bekvämt och tyst tågresande. Dessutom kommer nya mötesspår, renovering av stationer och bygget av ett nytt resecentrum i Karlstad att göra att fler tåg kan trafikera banan och öka punktligheten.

– Det är den sista och längsta delen av spårbytet, drygt fem mil lång. När spårbytet är klart blir Värmlandsbanan betydligt mer robust vilket ska ge pålitligare och punktligare tågtrafik. Det är stora förbättringar som även ökar säkerheten på banan, säger Trafikverkets projektledare Marcus Kilmo.

Sommaren och hösten 2022 fick de två första etapperna, Karlstad–Kristinehamn och Kil–Karlstad, nya järnvägsspår.

Totalt har Trafikverket bytt ut 11 mil järnvägsspår mellan Kil och Laxå när den sista delen av Värmlandsbanan har rustats upp.

Artikeltaggar

DegerforsKarlstadKristinehamnLaxåTågtrafikTrafikTrafikverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.