Hoppa till huvudinnehållet

Fördubbling av antalet häktade sen årsskiftet i regionen

Publicerad:
Antalet häktade har ökat markant i regionen sedan årsskiftet, vilket enligt polisen beror på fler orsaker.
Antalet häktade har ökat markant i regionen sedan årsskiftet, vilket enligt polisen beror på fler orsaker. Foto: Christine Olsson/TT

150 individer sitter häktade i polisregion Bergslagen just nu och det är främst ett resultat av ett offensivt arbete från polisens sida. Majoriteten av de i Örebro län är unga, födda på 2000-talet, enligt polisens information.

I polisområdena Örebro-, Värmlands- och Dalarnas län sitter mellan 30 och 52 individer häktade per område för tillfället, enligt information från polisen.

Grovt vapenbrott är den brottskategori som sticker ut i Örebro län, där en tredjedel av de som sitter häktade är misstänkta för det, medan det i Dalarna är flest häktade för grovt narkotikabrott och i Värmland för såväl grovt narkotikabrott som mord och mordförsök.

Fördubbling

Sedan årsskiftet är det nästan en fördubbling av antalet häktade i regionen och det beror på fler orsaker.

– Vi har haft ett antal grova våldsbrott och narkotikabrott där vi varit framgångsrika med att identifiera, lokalisera och gripa gärningsmän under våren. Samtidigt har vi under tiden efter upploppet förra påsken kontinuerligt frihetsberövat gärningsmän som misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet vilket i normalfallet innebär häktning, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i Bergslagen i ett uttalande på polisens hemsida.

Detta i sin tur innebär dock ökade belastningar på Kriminalvården och för få häktesplatser, vilket gör att man stundtals får ha kvar individer i polisarresterna.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDalarnaHäktningarKriminalvårdenMordförsökNarkotikabrottNiclas HallgrenÖrebroVapenbrottVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.