Hoppa till huvudinnehållet

Här blir skolfrukost verklighet i höst

Publicerad:
Pilotprojektet kommer att pågå under höstterminen 2023 på Stråningstorpskolan. Arkivbild. Foto: Lilyana Thorsager

I höst drar ett pilotprojekt igång på Stråningstorpskolan där alla elever ska få frukost i skolan. Det är ett test för att undersöka om frukost kan hjälpa barnens målupplevelse att bli bättre.

Att införa skolfrukost är en fråga som det har arbetats med på flera olika håll. Vänsterpartiet lämnade i april in en motion om att införa avgiftsfri frukost för alla barn och unga i Karlskogas skolor. Det med hänvisning att förbättra skolresultaten men också för att kommunen måste kliva in och ta ett kompensatoriskt ansvar när fler barnfamiljer får det tuffare ekonomiskt.

Pilotprojektet som drar igång i höst är ett tjänstemannainitiativ utifrån en diskussion i barn- och utbildningsnämnden. Något som delar av nämndens ledamöter visade sig vara ovetandes om under fullmäktige.

– Det här är något som jag inte känner till och jag sitter i nämnden, sa Patrik Nyström (SD), partiföreträdare.

Nu känner jag mig som en jättevänsterpartist när jag är uppe och springer här
Patrik Nyström (SD)

Frågan debatterades livligt under tisdagens kommunfullmäktige då Vänsterpartiets motion lämnas utan åtgärd av folkhälsonämnden och Anneli Bramvehl (M) tog ett ordförandebeslut för barn- och utbildningsnämnden.

– Jag gjorde det för att Maria Nyberg och Vänsterpartiet inte skulle behöva vänta med på svar på sin motion, sa Anneli Bramvehl, ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Fullmäktige var alla eniga om att motionen var bra och viktigt men det Moderaterna lyfter är att de vill undersöka hur frukosten kommer att fungera i praktiken, vad kostnaden kommer att bli, hur man löser skolskjutsar och barn som äter på fritids i mindre skala innan det rullas ut på alla skolor.

– Det här kommer att kosta, i runda slängar, 200 000 kronor för en termin, sa Anneli Bramvehl.

Budgetfråga

Hon menade att det är en summa som finns i barn- och utbildningsnämndens budget och skulle alla skolor få frukost vet hon inte hur det skulle lösa ekonomiskt. En av fullmäktiges kanske mest komiska kommentar fälldes av Patrik Nyström.

– Nu känner jag mig som en jättevänsterpartist när jag är uppe och springer här, sa han efter många turer i talarstolen.

Orsaken till Patrik Nyströms många turer var att han ville ha svar på om pilotens utvärdering kommer inkludera kostnaden för om alla skolor får frukost. Något som Anneli Bramvehl menade att det kommer den att göra. Piloten ska utvärderas i februari för att se vilja effekterna har varit. Då kommer det beslutas om projektet ska gå vidare till en permanent lösning. Då kan det tidigast bli tal om att servera frukost till alla elever höstterminen 2024.

Det blev en omröstning i frågan där Allianspartierna röstade för kommunstyrelsens förslag om att lämna motionen utan åtgärd med 25 ja-röster gentemot Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiets 21 nej-röster. Sverigedemokraterna avstod från att rösta och Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Därför vill Vänstern ha skolfrukost: ”Barnen bunkrar mat på fredagar”

Artikeltaggar

Anneli BramvehlKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMiljöpartietModeraternaMotionerNämnderPatrik NyströmPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.