Hoppa till huvudinnehållet

Så ska kommunen tackla alla potthål i Karlskoga

Publicerad:
Efter vintern som var har det blivit många nya potthål. Arkivbild från Malmslagarevägen i Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Kommunen tar krafttag för att få bukt med undermåliga vägar i Karlskoga. Tre dagar i veckan kommer att gå till att laga potthål. Dessutom blir det enklare för invånare att rapportera fel.

– Det är positivt att man lagar potthål men det är negativt att det är så många, säger Martin Hårsmar (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Det är först nu när tjälen gått ur som alla potthål och sprickor visar sig. På så sätt var inte den senaste vintern nådig i Karlskoga.

– Vi är inte ensamma om att ha många potthål, säger Martin Hårsmar.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har gjort en grundlig genomgång av hur det är ställt med asfaltsvägarna i kommunen och det är den som ligger till grund för det arbete som kommer att göras.

– De har gjort en jättebra uppskattning och tre dagar i veckan kommer man att laga potthål, säger Hårsmar.

Ett längre arbete

Att det även finns så pass stora problem med sprickor har också med vintern att göra. Det beror på att det har kommit ned vatten i asfalten som sedan frusit och sprängt sönder den enligt Martin Hårsmar. Att kommunen storsatsar på asfaltsvägarna är inte ett hittepå för tillfället utan något som de kommer att göra under lång tid.

– Vi kommer göra det under en treårsperiod, berättar nämndens ordförande.

”Vissa är upprörda för att potthål lagats men inte sprickor”, säger Martin Hårsmar (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
”Vissa är upprörda för att potthål lagats men inte sprickor”, säger Martin Hårsmar (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Love Tallmyren

Det finns beslutat om en investeringsbudget med extra pengar för ökad takt för asfaltering från 2023 till 2029. Att det satsas på att laga vägar är något som det råder enighet i över partigränserna.

– Det kommer att bli bättre vägar i Karlskoga, konstaterar Mika Takamäki (S), andre vice ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Att laga potthål är en sak men att laga sprickor som uppstått i asfalten är en annan.

– Vissa är upprörda för att potthål lagats men inte sprickor, berättar Martin Hårsmar och tillägger:

– Men det är inte samma arbetssätt att laga dem.

Så kommunen prioriterar inte potthål före sprickorna men det kräver ett större arbete.

– Man måste byta ut sjok med asfalt, förklarar Hårsmar.

Lätt att rapportera

Det är nu lätt att rapportera upptäckta potthål och brister till kommunen.

– Det är många som inte vet hur man ska göra men om man upptäcker potthål ringer man till kommunens servicecenter så registrerar de var de finns.

Förvaltningens egen personal kommer också att hålla ögonen öppna för var hålen och sprickorna kan finnas. Men att laga asfalt är lite av ett evighetsgöra.

– Det kommer hela tiden nya potthål, konstaterar Martin Hårsmar.

Nästa större arbete som sker är vid stora rondellen mot centrum vecka 23.

Artikeltaggar

BristerFörvaltningKarlskogaMartin HårsmarNämnderPolitikVinter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.