Trots sjunkande elevantal och stort renoveringsbehov – skolan läggs inte ned

Publicerad:
Kultur- och utbildningsnämnden vice ordförande Petra Erixon (M), ordförande Eje Johansson (V) och förvaltningschef Eva Sundh berättar att man nu satt ned foten angående skolan där det dock finns stora utmaningar. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Svårigheter att hitta lärare, för få barn och prognos som inte tyder på fler de närmaste fem åren, dyra underhållskostnader. Framtiden för skolan ser inte direkt ljus ut, men nu har man i alla fall satt ned foten och skolan kommer inte läggas ned utan öppnas till hösten, som förut.

Nyligen kallades till föräldramöte på Svartå skola för att diskutera skolans utmaningar och framtidsutsikter. KUN:s, kultur- och utbildningsnämndens, arbetsutskott fanns på plats och således var där representanter från Vänsterpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

– Det var stor uppslutning såväl från politiken som från föräldrar, säger nämndordförande Eje Johansson (V).

Christina Koberg, rektor för Åtorp och Svartå skola, höll en informationsdel och så även tf förvaltningschef Eva Sundh. Därefter satte man sig i så kallade workshops, där politikerna tog plats vid borden hos föräldrarna och man i grupper jobbade kring frågan hur man ser på framtidens skola.

– Resultatet blev att alla vill ha skolan kvar och alla partier har ju lovat att den ska vara kvar, säger Johansson.

Svartå skola drivs i B1-form, vilket Sundh förklarar innebär att två årskurser går tillsammans, men det till trots så saknas elever i vissa årskullar och det är svårt att få ihop lärare.

– Elevantalet är krympande, men det är det i alla kommunens skolor, säger Eje Johansson.

Underhållsskuld

En annan utmaning är att Svartå skola kostar mycket, underhållsskulden är stor.

– Vi har inte fått protokoll med prioriteringar från Degerforsbyggen och renoveringskostnaden är svårbedömd, men kostnaderna bara för att hålla ytterskalet i bra skick är beräknat till 13,7 miljoner kronor, säger Eva Sundh.

Fördjupade fuktmätningar vid fyra tillfällen ska också göras och fukten i byggnaden tror Sundh kommer sig av just eftersatt underhåll.

– Tyvärr är det underhållsskuld i de flesta skolorna i kommunen, vad gäller ventilation och annat. Jag sitter även med i kommunstyrelsen och vi har skurit hårt i investeringarna för nästa år, från 96 till 36 miljoner kronor, säger Johansson.

Sundh säger att man väntar ivrigt på att få tidplan med prioriteringar på från fastighetsförvaltaren, Degerforsbyggen.

Om där ska renoveras under terminen, kan skolan hållas öppen då?

– Ja den är så stor, den byggdes för att vara 1-9 skola och med så få elever är det inga problem att evakuera runt dem även under pågående renovering, säger Sundh.

Likvärdighet

– Frågan är var gränsen går för att bygden ska ha kvar skolan och hur länge man kan upprätthålla en likvärdig skola, säger Johansson.

Svartå skola har många utmaningar, från sjunkande elevantal till renoveringsbehov.
Svartå skola har många utmaningar, från sjunkande elevantal till renoveringsbehov. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Likvärdigheten innebär enligt skollagen att alla ska ha lika tillgång till utbildning, lika kvalitet på den och att alla ska ges möjlighet till goda studieresultat oavsett bakgrund och skola.

Det har ibland pratats om fjärrundervisning, kan man inte ha det till viss del?

– Skolan har fått en slant från Kammarkollegiet till det som förut hette hybridklassrum men som under hösten formulerats om och projektet är väl förankrat hos personalen och redan påbörjat, säger Eva Sundh.

Bidraget ska vara till hjälp med digitalisering i alla skolor och möjliggöra undervisning såväl på plats som på distans.

– Man kan klara att läsa språk och så på fjärrundervisning, men det är svårare att ha slöjd och hemkunskap på det sättet, säger Johansson och Sundh inflikar att vad gäller slöjd samordnar man redan idag undervisningen med Åtorp.

Frågan är var gränsen går för att bygden ska ha kvar skolan och hur länge man kan upprätthålla en likvärdig skola
Eje Johansson (V)

Då det är samma rektorsområde frågar vi om skolorna i Svartå och Åtorp inte kan dra nytta av varann mer.

– Jo man tänker så även vad gäller idrott och andra praktiska och estetiska ämnen, säger Sundh.

Enligt nämndens vice ordförande, Petra Erixon, så åker alla sjätteklasselever från alla kommunens skolor redan idag till Stora Vallaskolan för att få språk- och hemkunskapsundervisning.

Annan verksamhet

I samband med föräldramötet tog man också upp frågan om möjlighet för andra verksamheter att flytta in i skolan. En del idéer diskuterades men man ska fortsätta att ta upp de frågorna med Svartå utvecklingsgrupp.

Enligt Johansson är inget mer föräldramöte inplanerat nu, men man ska från KUN:s håll försöka upprätthålla den goda kontakt man fick med föräldrarna under mötet.

Det man beslutat såhär långt är att snarast gå ut med annonser efter lärare inför hösten och då handlar det om lärare till såväl grundskolan som fritidshemmet, som också finns där.

På frågan om man står helt utan lärare till hösten trots att det snart är sommarlov, svarar Sundh:

– Vi har en, som på föräldramötet sa att den skulle stanna.

Det skulle egentligen ha hållits arbetsplatsträff där frågan om tjänstefördelningen inför hösten i Svartå och Åtorp skulle tas upp under måndagen, men sjukdom gjorde att mötet flyttats fram.

– Men vi jobbar på att rekrytera lärare, skolan läggs inte ner, säger Johansson.

Läs också:

LISTA: Alla som fått bakläxa efter tillsyn i DegerforsLISTA: Så många lärare har behörighet på ditt barns skola

Artikeltaggar

ÅtorpCenterpartietDegerforsbyggenEje JohanssonKommunstyrelsenLärareModeraternaPolitikSkolorSocialdemokraternaSvartåSverigedemokraternaUndervisningVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare