Hoppa till huvudinnehållet

Tandvården använde orena instrument – nu riskerar patienter hepatit B

Publicerad:
Folktandvården anmäler sig själva till IVO, efter att 16 patienter löpt risk för blodsmitta.
Folktandvården anmäler sig själva till IVO, efter att 16 patienter löpt risk för blodsmitta. Foto: Arkivbild

16 patienter hos Folktandvården i Karlskoga måste komma tillbaka och testas. När deras tänder drogs ut så var tandläkarinstrumenten som användes inte tillräckligt rengjorda.

En läsare som besökt Folktandvården tidigare i veckan berättar att hen blev uppmanad av personalen att söka vård på grund av risk för blodsmitta.

På torsdagen kontaktades Karlskoga Tidning-Kuriren av en anonym läsare via mejl. Personen besökte Folktandvården tidigare i veckan, och ska under torsdagsmorgonen ha fått ett samtal från Folktandvården i Karlskoga där de förmedlade att de brustit i hanteringen av deras verktyg.

Patienten blev under samtalet uppmanad att besöka en vårdcentral för att ta ett hepatit B-prov och vaccinera sig på grund av risk för att ha blivit blodsmittad.

– Jag upplever att detta är allvarligt och att det bör komma allmänheten till vetskap. Jag tycker också att de är skyldiga alla en förklaring om hur det hänt och hur patienter som utsatts kommer att bli ersatta, skriver läsaren i ett mejl.

Patienten skriver också att detta har medfört psykisk påfrestning för att hen nu ska behöva gå och vänta på en inkubationstid för att veta om hen blivit smittad.

– Oavsett om man är smittad eller ej anser jag att vården är skyldiga oss en kompensation för de problem de orsakat.

Liten risk

Det som har framkommit är att tandborttagningsinstrumenten som körts i diskmaskin och sen steriliserats hade orenheter kvar, som kan ha varit blod. Smittskydd i Örebro län bedömer dock att risken för att patienterna smittats med hepatit B är mycket liten.

Trots det så har 16 patienter kontaktats, som fått en tand utdragen den 22 eller 23 maj, för att erbjudas blodprov och vaccin mot hepatit B på sin vårdcentral.

– Vi ser mycket allvarligt på detta. Vi behöver undersöka varför våra hygienrutiner på Folktandvården Karlskoga har brustit i detta fall, säger Idakajsa Sand, Folktandvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Folktandvården kommer göra en så kallad Lex Maria-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Artikeltaggar

FolktandvårdenInspektionerIvoKarlskogaOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.