Hoppa till huvudinnehållet

Tony Ring svarar lärarfacket: ”Styr inte efter egen budget”

Publicerad:
Tony Ring (M), kommunalråd, menar att det inte finns några garantier att få en viss procentsats i lönepåslag. Foto: Kajsa Juslin

Det finns inga garantier om att få ett visst lönepåslag svarar kommunalrådet, Tony Ring (M), lärarfackets Charlie Jarl. Samtidigt poängterar han att alliansen inte styr på sin egen budget.

– Eftersom vi faktiskt inte styr på vår egen budget önskar jag att man faktiskt bedömer oss på löneökningarna nästa år och framåt förutsatt att vi får bifall för vår budget 2024, skriver Tony Ring i ett e-mejl till Karlskoga Tidning-Kuriren.

Den budget som ligger till grund för 2023 är den som drevs igenom av socialdemokraterna i höstas.

Att Karlskoga kommunen skulle bortse från de avtal de kommit överens om som Charlie Jarl hävdar är fel menar Ring

– Karlskoga kommun ärar definitivt det avtal som centralt slutits mellan SKR (Sveriges kommuner och regioner reds.anm) och Sveriges Lärare, tycker Tony Ring.

Finns inga garantier

Ring skriver att det inte finns några garantier om att få en viss löneökning i förhandlingen mellan fack och arbetsgivare och menar att man därmed inte kan ha siktet inställt på en viss procentsats. Tony Ring är dessutom kritisk till vad Charlie Jarl anser om hans referens om situationen i Stockholm.

– Att lyfta hur det ser ut i en majoritet av Sveriges kommuner när det gäller besparingar och neddragningar för skolan är i högsta grad relevant att jämföra sig med andra.

Eftersom vi faktiskt inte styr på vår egen budget önskar jag att man faktiskt bedömer oss på löneökningarna nästa år och framåt
Tony Ring (M)

Det är inte det enda Ring är kritisk mot.

– Man kan ju samtidigt undra vilka kommuner som personalen ska ”fly till” på grund av den låga löneutvecklingen när det är uppsägningar på skolpersonal i tusental och anställningsstopp i snart varenda kommun på grund av det allvarliga ekonomiska läget för hela kommunsektorn.

Inga sparkrav

Han lyfter att Karlskoga inte har några sparkrav eller tvingas göra några neddragningar i skolan.

– Det menar jag har stor betydelse för arbetsmiljön och lärarnas möjligheter att kunna göra ett bra jobb gentemot våra elever.

Tony Rings upplevelse är att kommunen stöttar sina anställda med sifferlösa avtal då kommunen efter sina förutsättningar ger en löneökning på 2,2 procent samt också lägger åtta miljoner kronor i lönekompensation.

Charlie Jarl sa i onsdagens artikel att han och Sveriges lärare inte fortsätter kampen för egen vinnings skull utan för att detta deras medlemmars vilja.

– Avslutningsvis vill jag vara tydlig med att jag respekterar att de fackliga representanterna har sin roll och givetvis vill göra sitt yttersta för sina medlemmar. Men det jag skulle önska är att man också hade förmågan att se till helheten.

Förhandlingen strandad – lärarna får inte ny lön före septemberFacken inte nöjda med engångsbeloppet: ”Får glasspeng till sommaren”KLART: Lärarna får engångsbeloppLärarna inte nöjda med engångsbelopp: ”Hälften går bort i skatt”Kommunen löser lönedebatt med engångssumma: ”En bra lösning”Skolledarna: ”Svårt att vara stolt över att jobba i Karlskoga”

Artikeltaggar

ArbeteAvtalBudgetarEkonomiKarlskogaKarlskoga kommunLärareModeraternaStockholmSveriges LärareTony RingUppsägningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.