Hoppa till huvudinnehållet

Vapenhandlare greps på bar gärning – flera döms

Publicerad:
Eskilstuna tingsrätt dömer sju personer för grova vapenbrott. Arkivbild.
Eskilstuna tingsrätt dömer sju personer för grova vapenbrott. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Tillslaget mot en pågående vapenaffär avslöjade en yrkesmässig illegal vapenhandel med förgreningar i flera städer. Ett sålt vapen kopplas till ett mordförsök i Örebro.

Nu döms sju personer för grova vapenbrott.

Den misstänkta huvudmannen, som är i 20-årsåldern, döms för synnerligen grovt vapenbrott till fängelse i 4 år och 6 månader, meddelar Eskilstuna tingsrätt.

Mannen har enligt domen hanterat och sålt flera vapen på ett sätt som "präglats av viss yrkesmässighet".

Övriga inblandade, däribland huvudmannens pappa, döms för grova vapenbrott till fängelse i mellan 3 år och 3 år och 4 månader. En 16-årig pojke får 7 månaders ungdomsövervakning.

Avlyssnade samtal

Det var den 20 augusti förra året som slog polisen till mot fem personer i färd att genomföra en vapenaffär i centrala Eskilstuna. Två pistoler, ljuddämpare och ammunition togs i beslag.

Tillslaget skedde sedan polisen tidigare under dagen fått kännedom om affären genom ett avlyssnat telefonsamtal.

Senare samma dag greps en sjätte person när han försökte gömma vapen och stora mängder ammunition i ett skogsparti utanför staden.

Sju personer mellan 15 och 50 år hemmahörande i Eskilstuna, Örebro och Stockholm åtalades i januari för synnerligen grovt vapenbrott och grovt vapenbrott.

Yrkesmässig verksamhet

Den utpekade huvudmannen har enligt åtalet innehaft och sålt minst fjorton skjutvapen under 2022 och uppges ha ägnat sig åt en "yrkesmässig och omfattande illegal vapenhandlarverksamhet" där vapen sålts till kriminella.

Det finns enligt kammaråklagare Nicklas Hjertsson "tydliga indikationer" på att ett av de beslagtagna vapnen användes vid ett mordförsök i Örebro i mars 2022.

Rättegången inleddes i februari i Eskilstuna tingsrätt, men fick avbrytas och tas om efter att domaren förklarat sig själv jävig. Förhandlingen flyttades därefter till Stockholm av säkerhetsskäl.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEskilstunaEskilstuna tingsrättFängelseStockholmVapenVapenbrottÅtalÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.