Frysfallet: Levde på döda sambons pension

Publicerad:
Gården i västra Värmland där den döda kvinnan hittades tidigare i år. Arkivbild. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Kvinnan låg död i frysboxen i över fem år.

Samtidigt misstänks hennes sambo ha levt på pensionen som fortsatte komma till hennes konton.

Han har nu begärts omhäktad även för grovt bedrägeri.

Den norska kvinnan hittades på en ort i västra Värmland i mars, men det stod tidigt klart att hon troligen varit död i flera år.

En man i 55-årsåldern, också han norsk medborgare, greps och har sedan dess suttit häktad misstänkt för brott mot griftefrid och grovt gravfridsbrott.

Mannen har begärts omhäktad och misstänks nu även för grovt bedrägeri.

"Betydande värde"

"Bedrägeriet består i att misstänkt haft tillgång till målsägandens konton och därigenom tagit del av den pension som kommit in till hennes konton. Gärningen är att bedöma som grov på grund av att den varit systematisk och avsett ett betydande värde, cirka 1 300 000 kronor", säger åklagaren Linda Karlsson i ett pressmeddelande.

Resultaten från obduktionen är inte klara än. Enligt åklagaren misstänks kvinnan dock nu ha dött redan den 12 januari 2018. Det är ungefär ett halvår tidigare än vad mannen själv hittills uppgett.

"Utredningen har visat att det med största sannolikhet är den dagen målsäganden avlidit. Jag vill inte gå in på exakt hur vi har kommit fram till just det datumet", säger LInda Karlsson.

Mannen nekar

Den misstänkte mannen ifrågasätter enligt sin försvarare Stefan Liliebäck inte datumet.

Mannen har sedan tidigare erkänt att han lagt kvinnan i frysboxen, men nekar till att han dödat henne och nekar även till misstankarna om bedrägeri.

– Att det har kommit pengar till den här kvinnans konton ifrågasätts inte. Men han menar att det inte är han som har vilselett försäkringskassan i Norge till att göra utbetalningarna, säger Stefan Liliebäck.

Omhäktningsförhandlingen är planerad att hållas under fredagen.

Jens Bornemann / TT

Läs också:

Kvinna som hittades i frys är identifierad - man misstänkt för mordAnhöriga larmade 2019 – hittad död först nu

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBedrägerierBrottBrott, lag och rättLinda KarlssonNorgeStefan LiliebäckVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare