Hoppa till huvudinnehållet

Grävt hål i marken har stått öppet tio månader — grannar oroas för nyfikna barn

Publicerad:
Hålet i marken nedanför en balkong i Degerfors har varit öppet i tio månader. Närboende oroas för lekande barn, som kryper in under skyddsstängslet. Foto: Kajsa Juslin

I tio månader har boende på Sveagatan haft ett stort grävt hål under sin balkong. De har till Degerforsbyggen påtalat och frågat hur länge det ska stå öppet, men ingenting händer. Den senaste tiden har barn börjat krypa under skyddsstängslet.

I samband med att man hade problem med dränering och dagvattenledningar vid Sveagatan i augusti i fjol så grävdes hålet som sedan dess stått öppet. Enligt Degerforsbyggens vd, Rickard Erhard, upptäcktes då en oljetank som idag inte används.

Ovanför den har Bodil Larsson sin balkong och hon har ifrågasatt om man inte hade kunnat se tanken på ritningar, men inte fått några bra svar.

Hon har också vid upprepade tillfällen sen i oktober, då där varit uppgrävt ett par månaders tid, frågat hur länge hålet ska stå öppet, men de gånger hon väl fått kontakt har svaret varit att frågan skickas vidare.

– Sen har ingenting hänt. Det blir inget gjort, säger Bodil Larsson och berättar att hon nyligen sa att hon kommer kontakta tidningen, varefter hon snabbt blev uppringd men den hon pratade med gjorde sig lustig över henne.

– Ja, det var som att han drev med mig och frågade skrattande om jag hade balkongen kvar i alla fall. Jag vet inte vem det var, jag kände inte igen honom men jag vet inte vem vi har som bovärd längre heller, de byter stup i kvarten numera. Jag har bott här i 20 år och annars har jag inga problem med Degerforsbyggen, säger Larsson och tillägger:

– Men jag kan inte passa på alla barn som kryper ner där, fast nästa gång jag ser några där så ringer jag polisen. Det är ingen annan som lyssnar och skulle det hända barnen nånting är det bedrövligt. Där i gropen syns även ledningar.

Ingen telefonkontakt

Från redaktionens sida har vi sökt komma i telefonkontakt med såväl fastighetsförvaltare som områdesvärd, informationsadministratör och vd på Degerforsbyggen men i kommunväxeln fått besked att fastighetsbolaget hänvisar till e-posten. Via den får vi så besked att vi ska bli kontaktade av en driftchef. Men istället blir det fastighetsbolagets vd, Rickard Erhard, som skriver tillbaka och vi meddelar att vi försökt nå honom per telefon.

Han väljer ändå att skriva svar och i ett av sina mail skriver han: ”Själva utredningen om eventuell hantering av denna oljetank är det som orsaken till att det dragit ut på tiden eftersom vi vill att det sker på rätt sätt.

Vi har en dialog med kommunens miljö-avdelning och jobbar med frågan, berörda hyresgäster har även fått information om ärendet.”

Då vi frågar hur man tänker agera sedan det visat sig att barn kryper in under skyddsstängslet och går ned i hålet, svarar Erhard: ”Jag tycker det är beklämmande att både ni som tidning och er uppgiftslämnare inte ger oss denna information så fort ni får den utan endast efter en viss mail-korrespondens. Vi har felanmälan öppet varje vardag med frikostiga telefontider.”

Erhard skriver också: ”Om ni hade barnens bästa framför er hade ni delgett oss denna information så fort ni erhållit den” och ifrågasätter slutligen om det är något mer vi vet och ännu inte delgett dem, men som kan vara av vikt för dem att veta.

Legat på is

Från tidningens sida finns ingen anledning att felanmäla men vi har, som nämnts, sökt komma i kontakt med berörda och de boende i huset har däremot felanmält och ringt vid upprepade tillfällen.

Skulle det hända barnen nånting är det bedrövligt
Bodil Larsson

Vi kontaktar så kommunens miljöavdelning där vi får veta att de kontaktades av fastighetsbolaget förra året, då de hade upptäckt tanken, varefter de inget mer hörde förrän nu.

– De hörde av sig förra året och skulle kolla upp om de kan ta bort eller sanera där och vad det kostar och sen återkoppla till oss. Det var inget ärende hos oss, det var mest att de frågade vad de skulle göra, men sen har det väl legat på is, säger miljöinspektör Jennie Karlsson och berättar att bara att ta hand om sanden skulle kosta ganska mycket.

Karlsson berättar vidare att hennes kollega fick samtal från fastighetsbolaget nu i veckan, dagen efter att vi från tidningen hade tagit kontakt med dem angående gropen.

Inspektionsmöte

Kommande måndag har Karlsson och hennes kollega bokat tid med fastighetsbolaget för att titta hur det ser ut i gropen.

– Tanken är rengjord och sandfylld vad jag förstått, men av vem eller när är oklart. Det har sagts tidigare att det fortfarande luktar diesel, eller eldningsolja, så frågan är hur ren den är. Vi får ta ställning till vad man ska göra. Luktar det väldigt starkt kanske det inte är så bra gjort från början, det har inte sparats nån dokumentation på det, säger Karlsson.

– Annars är det ingen fara för omgivningen, så länge tanken var hel då det var olja i den. Men har där varit läckage måste man ta upp den och sanera runt den. Annars är det OK att göra den ren och fylla den med sand, som man gjort, säger Karlsson.

Artikeltaggar

DegerforsDegerforsbyggenDieselJennie KarlssonMiljöRickard ErhardSveagatanUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.