Hoppa till huvudinnehållet

Snälla, rara politiker

Publicerad:
Foto: Alexander Olivera/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Karlskoga kommun har ett helt orimligt sätt att bedriva lönepolitik när det kommer till skolpersonal. Bananrepublik är det närmaste jag kommer att tänka på.

Vill ni på allvar utarma skolan så att all bra kompetens flyr till grannkommunerna, och att vi får behålla de som inte orkar flytta på sig? Är det så vi bygger varumärket Karlskoga starkare och ger våra egna barn och unga de bästa förutsättningarna för det goda livet? Skäms.

En engångsutbetalning på 5000kr kan fungera som bonus för extraordinärt väl utfört arbete. Men som verktyg för att hålla ner löneutvecklingen och försöka lura intet ont anande, icke-matematikkunnig personal? Då har ni nog, med all respekt gett er på fel yrkesgrupp.

Ett ”sifferlöst avtal” innebär att parterna kommit överens att acceptera ”märket” i industrins löneavtal som nivå för löneutveckling. Inte att arbetsgivaren fullständigt kan köra över arbetstagarna genom arroganta utspel och ”förhandlingar” (som inte är förhandlingar, utan bara information om hur det blir).

2020 hade vi sämst löneutveckling i Sverige. 2021 en utveckling som låg under inflationen på 0,2%. Förra året, i förhållande till inflationen, åter en lönesänkning på 6,4%. Och om årets prognos för inflationen håller i sig blir ”höjningen” i realiteten en lönesänkning på ytterligare 9,8%.

Är man som skolpersonal i Karlskoga inte bara sifferlös, utan värdelös?

Sifferlös eller värdelös?

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareAvtalEkonomiInflationKarlskogaKarlskoga kommun