Hoppa till huvudinnehållet

Kris vid Örebro tingsrätt — slut på nämndemän: ”Rättshistoria som skrivs”

Publicerad:
Örebro tingsrätt har slut på nämndemän.
Örebro tingsrätt har slut på nämndemän. Foto: Kicki Nilsson / TT

Efter åtalen i samband med kravallerna i Sveaparken har nämndemännen i Örebro Tingsrätt nu har tagit slut.

– Det får inte vara samma domare, nämndemän och advokater i målen, säger Tommy Sjöstrand, ordförande i Örebro läns nämndemannaförening.

Hittills har kravallerna i Sveaparken lett till ett tjugotal mål som har varit uppe för förhandling i Örebro tingsrätt, och fler kommer det att bli. Domare, nämndemän eller advokater har av försiktighetsskäl inte fått sitta i upprepande mål, eftersom det kan väcka fråga om jäv, skriver NA.se

– Det är rättshistoria som skrivs när det handlar om brotten i Sveaparken. Det var väl ingen från början som trodde att det skulle bli så här, att man inte skulle få sitta på mer än ett mål. Men det är för att de menar att vi blir påverkade av det vi ser och hör. Då är det svårt att vara objektiv nästa gång, säger Sjöstrand.

Vanligtvis sitter det minst tre nämndemän vid rättegångarna i tingsrätten, men eftersom det redan varit ett stort antal mål, har de ordinarie nämndemännen tagit slut.

– Det går inte att låna in nämndemän från andra tingsrätter. Nämndemän får bara vara verksamma i sin kommun. Om man är från Örebro får man bara sitta i Örebro tingsrätt, säger Tommy Sjöstrand till NA

40 nya

För att hantera trycket har kommunfullmäktige utsett 40 nya nämndemän som ska ta plats vid Örebro tingsrätt.

– Det såg bekymmersamt ut ett tag, men nu har det löst sig. De här nämndemännen är inskolade för tjänstgöring nu. De har fått svära domareden och fått den utbildning de behöver, säger Sjöstrand.

I Örebro finns det idag cirka 200 nämndemän. Nya nämndemän kommer att utses senare i år i ett nytt val för mandatperioden 2024 till 2027.

Tommy Sjöstrand menar att de står inför en unik situation.

– De här 40 nya nämndemännen sitter den här perioden ut. Jag tror inte att de kommer att behålla samma mängd nämndemän när de ska nominera nya, men det kan bli så.

Även de ordinarie juridiska domarna på Örebro tingsrätt har sedan länge suttit på alla mål som handlar om påskupploppet. För att stötta upp har utomstående domare kallats in från förstärkningsstyrkan från Domstolsverket.

Försiktighetsskäl

Det har även lånats in domare från andra tingsrätter. I ett av målen satt exempelvis lagmannen från Umeå tingsrätt som domare i ett av målen.

– Vi valde av försiktighetsskäl att gå ut till kommunerna och dem välja ytterligare nämndemän. Detta för att kunna hantera situationen, säger Lars-Gunnar Lundh, lagman vid Örebro tingsrätt.

Men efter att ett av målen kring påskupploppet varit uppe i Högsta domstolen finns det numera andra direktiv.

– Sedan dess anser inte hovrätten att det är något problem längre att sitta på mer än ett mål. Det kommer inte heller tingsrätten att trycka framöver, avslutar Lundh.

Artikeltaggar

ÅtalBrottBrott, lag och rättDomstolsverketHögsta domstolenJävÖrebroÖrebro tingsrättRättegångarUmeå tingsrätt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.