I förra veckan skrev vi om tennisspelaren Peter Eriksson i Degerfors som var irriterad, bland annat för att det stod skateboardramper på banan. Nu har det visat sig att ramperna är en del av en ungdomssatsning som fallit mellan stolarna.
Mannen bakom ramperna heter Daniel Nätterdal och han representerar Örebro skateboard och Örebro läns skateboardförbund.
– Sedan ett och ett halvt år tillbaka har vi ett projekt finansierat av Allmänna arvsfonden. Vi ska utveckla skateboard i fem kommuner där det inte finns någon skateboardverksamhet, alltså varken förening eller någonstans att vara. Degerfors är en av de kommunerna.
Nätterdal berättar att innan ramperna sattes upp förra året hade han haft kontakt med kommunen i minst ett år och diskuterat hur och var man skulle kunna bygga ramper och annat för skateboardåkning.
Skriftligt okej
– Under ett möte frågade vi om tennisbanorna och fick veta att de inte används. Vi fick klartecken att sätta upp ramperna där.
Daniel Nätterdal berättar att dåvarande fritidschefen Ulf Jangentorp godkände planerna.
– Jag har till och med skriftligt okej från Ulf att det gick bra.
Under förra året sattes flera mindre ramper upp vid banan.
De större ramperna byggdes av ungdomar i Örebro och stod utanför slottet i Örebro under konstutställningen Open Art i somras. När utställningen var över flyttades ramperna till tennisbanan i Degerfors. Tanken var att man tillsammans med skateboardintresserade ungdomar i Degerfors skulle bygga ännu fler ramper där i år.
Alternativa platser
– Sedan slutade Ulf och det blev väl ingen riktig överlämning till hans efterträdare Johanna Bergfalk, för när jag hörde av mig till henne visste hon inget om det här. Det fanns inget dokumenterat.
Beskedet från kommunen blev nu ett annat. Ramperna måste bort från tennisbanan eftersom den används för just tennis. Därför pågår arbetet nu med att ta bort dem.
– Men hon var jättepositiv och sa att vi får titta på alternativa platser. Det gör vi nu.
Han påpekar att ett bra underlag är det viktigaste när man ska åka skateboard.
– Speciellt som de flesta som åker här är på nybörjarnivå. Då kan det inte vara sprickor i marken för då blir det tvärstopp.
När det är klart med en ny plats för skateboardåkarna ska man bygga en rejäl träramp som är ungefär 7 gånger 20 meter stor.
– Det här är ju ett projekt som backas av Allmänna arvsfonden, så vi har pengar att bygga för och vi har folk som kan göra det. Men vi måste ju få vara någonstans!
Ganska bråttom
Daniel Nätterdal påpekar att med den stora rampen spelar underlaget inte lika stor roll eftersom man då kan åka på själva rampen.
– Då kan vi vara var som helst, men det bästa är om vi även kan åka på asfalt bredvid.
Var den nya placeringen blir är inte klart än. Det kan bli vid någon skola, det kan även bli att man bygger den nya rampen på den dåliga asfaltsytan bredvid den spelbara tennisplanen.
Daniel Nätterdal påpekar att det är ganska bråttom att hitta en lösning.
– Mitt projekt är treårigt och nu är vi halvvägs. När det är slut kan jag inte göra mer. Har vi ingen plats att vara på brinner de pengarna inne.
Virket till den stora rampen är redan inköpt.
– Vi står i startgroparna och kan börja bygga så fort vi får grönt ljus!