Växte från tvåmansföretag till 35 anställda – har nu flyttat till egna lokaler

Publicerad:
Patrik Nilsson och Stefan Forsberg gillar udda inredningsdetaljer. Vad sägs om att ha en äkta korg från en varmluftsballong hängande vid trappen? Foto: Per Lindgren

2005 la två snickare i 30-årsåldern det vinnande anbudet på en snickeriverksamhet som hade gått i konkurs. I dag har de två runt 35 anställda och fortsätter att satsa framåt. I dagarna flyttade de till nybyggda lokaler på Hangarvägen i Karlskoga.

2005 var Patrik Nilsson och Stefan Forsberg arbetskamrater på ett lokalt byggföretag. När ett annat företag, ett snickeri, gick i konkurs kände de att de var sugna på att testa något nytt. Därför gav de sig in i budgivningen på företaget - och vann.

– Vi tänkte starta det som ett litet byggföretag med tillhörande snickeri. Sedan dess har processen varit så att vi fått in jobb, förvaltat dem, kunnat ta in mer jobb och kunnat anställa mer folk. Sedan har det successivt växt, säger Patrik Nilsson.

Företaget heter Karlskoga snickeri och montage AB. Efter att man 2009 köpte upp företaget TIAB använder man officiellt förkortningen KSM/TIAB.

Den nya lokalen är stor och luftig. Den har gott om plats för både gamla och nya maskiner. Här står Patrik Nilsson och Stefan Forsberg vid en gammal planslip.
Den nya lokalen är stor och luftig. Den har gott om plats för både gamla och nya maskiner. Här står Patrik Nilsson och Stefan Forsberg vid en gammal planslip. Foto: Per Lindgren

Verksamheten har vuxit och förädlats genom åren.

– 2005 var vårt främsta mål få igång verksamheten. 2009 köpte vi in det som hette Tiab, och fick fler ben att stå på. Vi kom åt industrimarknaden lite mer. Sedan har det gått med små steg. Vi har inte förivrat oss och haft för bråttom, utan vi har handlat när vi har haft råd, säger Patrik Nilsson.

I dag har man alltså gått från att enbart sysselsätta de två grundarna till att ha runt 35 personer anställda.

Tidigare hade företaget en lokal som man hade hyrt av Beijer byggmaterial sedan 2005, men för ungefär fem år sedan började planer på en flytt att ta form.

– Vi ville stå på egna ben och ha en egen fastighet, förklarar Stefan Forsberg.

För lite drygt ett år sedan sattes spaden i marken för den nya byggnaden och vid årsskiftet till i år var den färdig. Flytten dit har skett i omgångar. Det sista steget togs under andra halvan av maj månad.

De flesta möblerna i den nya byggnaden, som stolar och soffor, är köpta begagnade. Andra, som bordet på bilden, har man tillverkat själva.
De flesta möblerna i den nya byggnaden, som stolar och soffor, är köpta begagnade. Andra, som bordet på bilden, har man tillverkat själva. Foto: Per Lindgren

Företaget har en kombination som många andra saknar.

– I kombination med byggföretagssidan, där vi gör traditionella byggarbeten i allt från större totalentreprenader till att bygga om hos privatpersoner, har vi komplementet med snickeriet. Det har varit en av våra styrkor att vi kan lämna en totallösning, säger Patrik Nilsson.

Företaget har fått göra mycket specialjobb, som att restaurera stora ekdörrar på krematoriet i Örebro. Ett annat uppdrag var att inreda en våning på Bofors hotell.

– Det var en oinredd vind som de gjorde åtta hotellrum i. Där fick vi tillverka allt från dörrar till inredning i hotellrummen, säger Patrik Nilsson.

Det senaste året har präglats av oro i samhället, bland annat på grund av höjda räntor och det pågående kriget i Ukraina. Trots det har företaget klarat sig bra.

– Jag tror att det är viktigt att ha många ben att stå på, för skulle man köra all in på en eller två beställare och tappar dem sitter man ju lösare. Det gäller att fånga upp hela branschen så gott man kan. Då är ju snickeriet ett komplement som har hjälpt oss att få hit privatkunder, säger Forsberg.

Cykeln som hänger på väggen är en italiensk tävlingscykel från 1975, samma år som de båda ägarna till företaget är födda.
Cykeln som hänger på väggen är en italiensk tävlingscykel från 1975, samma år som de båda ägarna till företaget är födda. Foto: Per Lindgren

Att man vill ha många ben att stå på märks inte minst genom att man erbjuder väldigt många olika typer av tjänster inom både byggverksamheten och snickeriet, bland annat nybyggnation, byggservice, konstruktion, betongarbeten, murning, trapptillverkning, inredningstillverkning, emballage och dekorer. Dessutom utför man skyddsklassning av fastigheter enligt SSF 200.

– Något vi pratade om tidigt var att oavsett vilken typ av kund som kommer in så ska de få samma service och samma engagemang. Det är viktigt för kunden att de får rätt hjälp, säger Nilsson.

Ödmjukhet är något som de båda lyfter som en viktig anledning till framgången.

– När vi startade i oktober 2005 hade vi bra tålamod och var positiva och glada. Det var nog det som gjorde att vi växte, att vi blev glada att få hjälpa någon och att de såg att man var ödmjuk och villig att hjälpa, säger Stefan Forsberg.

– Vi verkar på en liten ort. Skulle vi slarva vore vi lättsynade. Vi kommer ju att träffa våra kunder på affären. Vi kan inte gömma oss, säger Patrik Nilsson.

Platsen för de nya lokalerna är vald med omsorg. Den fungerar som ett skyltfönster ut mot Västerleden.
Platsen för de nya lokalerna är vald med omsorg. Den fungerar som ett skyltfönster ut mot Västerleden. Foto: Per Lindgren

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterKarlskogaNäringslivÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare