Hoppa till huvudinnehållet

Kulturskolan blåste rejält liv i musiken ihop med saxofonkvartett

Publicerad:
Spela på gehör och improvisera var något deltagarna fick träna på under Blåsmusikens dag ihop med Stockholms saxofonkvartett på Kulturskolan i Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Blåsmusikens dag innebar 220 evenemang runt om i hela Sverige, bland annat i Degerfors där man firade med att ha workshop och konsert med Stockholms saxofonkvartett.

Denna lördag firas Blåsmusikens dag, som skapats på nationell nivå för att synliggöra, ena och utveckla ett rikare blåsmusikliv. Den riktar sig till alla som spelar blåsinstrument; barn, vuxna, amatörer, professionella musiker och pedagoger och har hållits årligen sedan 2018 och drivs av Sveriges Orkesterförbund.

I Degerfors deltog runt 30 kulturskoleelever och vuxna amatörsaxofonister i workshops med Stockholms saxofonkvartett på Kulturskolan, som ledde fram till en konsert i Degerfors kyrka mot kvällen, där man spelade upp det man övat in under dagen.

Gamla anor

Helena Friman, klarinett- och saxofonlärare på kulturskolan samt samordnare för arrangemanget berättar att det är Kulturrådets återstartsstöd, som ska hjälpa kulturverksamheter som påverkats av pandemin med en nystart, som gjort dagen möjlig.

Linn Persson Kornhammar och Theo Hillborg, från Stockholms saxofonkvartett, improviserar med elever på Kulturskolan i Degerfors. Från saxofonkvartetten var också Anna Magnusson och Matthias Karlsen Björnstad med.
Linn Persson Kornhammar och Theo Hillborg, från Stockholms saxofonkvartett, improviserar med elever på Kulturskolan i Degerfors. Från saxofonkvartetten var också Anna Magnusson och Matthias Karlsen Björnstad med. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Linn, som är medlem i saxofonkvartetten hörde av sig till mig om vi ville ha besök från dem, berättar Friman som ändå tycker att man på skolan hittat bra arbetssätt och är mer på banan nu, så det går åt rätt håll efter pandemin.

– Fast blåsinstrument syns inte så ofta, men det är en stor grupp instrument i den familjen och det är viktigt att synliggöra och bygga på den tradition som finns här, säger Friman och tillägger:

– Blåsmusiken har äldre anor i Degerfors än fotbollen och det pågår en återrekrytering till musikkåren. Det är roligt att barnen får se annat och det är fantastiskt att vi kan göra det här även på ett litet ställe som Degerfors.

Under fredagen hölls ett tidigare firande av blåsmusikens dag i Karlskoga, också där med Stockholms saxofonkvartett.

Matthias Karlsen Björnstad från Stockholms saxofonkvartett tränar poslak med vuxna saxofonister på Kulturskolan i Degerfors. Närmast i bild saxofon- och klarinettlärare Helena Friman.
Matthias Karlsen Björnstad från Stockholms saxofonkvartett tränar poslak med vuxna saxofonister på Kulturskolan i Degerfors. Närmast i bild saxofon- och klarinettlärare Helena Friman. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Friman berättar att man sen i höstas även har en saxofonensemble som bildats med medlemmar ur musikkåren, precis som den brassensemble som finns sen tidigare. Då hon vikarierar även som kantor i Degerfors-Nysunds församling lät hon nämnda brassensemble spela till psalmerna, istället för orgelmusik, i gudstjänsten föregående helg.

Äldst

– Det är roligt att Stockholms Saxofonkvartett åker runt och gör sånt här. De reser runt hela tiden och har varit i Uganda, i La Paz i Bolivia, i Mongoliet och massa ställen, säger Friman.

Nu kom de så till Degerfors och Friman berättar att det är landets äldsta saxofonkvartett.

– Han som en gång på 1960-talet startade kvartetten såg till att ny musik skrevs för saxofon. Eftersom det är ett så nytt instrument, sen mitten av 1800-talet, finns inga stycken av Mozart och de gamla mästarna för instrumentet, säger Friman.

Gehör

Under dagen övade man i grupper, bland annat hölls andningsövningar, man spelade också gehörsspel och övade på olika stycken inför konserten.

– Det är bra att träna på gehör också, det gör man så sällan.

När man i en workshop med mycket improvisation runt endast fem toner plötsligt talar om för eleverna att just den låten ska framföras i konserten under eftermiddagen, hörs en elev utbrista:

– Va? Men vi har ju inte tränat på den!

Varpå ledarna från kvartetten tydliggör att det ju är det man nyss gjort och så tränar man vidare.

Spel på gehör, det vill säga utan noter, i Kulturskolans aula ihop med Stockholms saxofonkvartett.
Spel på gehör, det vill säga utan noter, i Kulturskolans aula ihop med Stockholms saxofonkvartett. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kyrkaDegerfors-Nysunds församlingKonserterMusikStockholms SaxofonkvartettSveriges Orkesterförbund

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.