Hoppa till huvudinnehållet

Blåst av sina partikamrater

Publicerad:
Foto: ERIK G SVENSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag vet inte vad Tony Ring (M) tänkte när han skrev det där mejlet till redaktionen på lokaltidningen. Jag vet inte om någon kollega fick läsa mejlet först, om de höjde ett ögonbryn och sa ”Eh, jag vet inte Tony. Tror du det är så bra att skriva på det här sättet?”

För när den högst uppsatta makthavaren i kommunen vänder sig mot lärarna i kommunen och undrar vart de missnöjda tänkt ”fly”, med tanke på att praktiskt taget alla kommuner i landet nu tvingas skära ner, tänker jag bara att budskapet ”Haha, vart ska ni losers ta vägen?" kanske inte är det man väljer att säga högt.

Förlåt att jag låter som en trasig skiva, men jag kan verkligen inte släppa hur dåligt den styrande koalitionen i Karlskoga sköter den rådande konflikten med lärarfacket och den nu strandade löneförhandlingen som sedan månader nu skett helt i offentligheten och nog nöter ned förtroendet för kommunstyret för varje ny tidningsrubrik.

Det finns inte en enda kommunpolitiker som i dag inte kämpar med att få pengarna att räcka till precis samma kommunala verksamheter de räckte till ifjol. Allt kostar betydligt mer, och även om kommunens intäkter ökar när många yrkesgrupper nu börjar betala kommunalskatt på de löneökningar deras fack förhandlat fram under våren, har kommunen fått betydligt mindre i statsbidrag till skolan

Visar de aktuella nämnderna inte rött på sista raden, har de dragit ner. Det räcker inte med ”god hushållning” eller de där ospecificerade ”effektiviseringarna” som politikerna alltid efterlyser, när priserna ökat som de gjort det senaste året. Det är ytterst tveksamt om någon verksamhet i kommunen har fått tillräcklig kompensation i budget för att ta höjd för inflation och prisökningar, skolan har det definitivt inte.

Så när Ring i sitt mejl sägs lyfta att Karlskoga inte har några sparkrav eller tvingas göra några neddragningar i skolan, vilket uppges ha ”stor betydelse för arbetsmiljön och lärarnas möjligheter att kunna göra ett bra jobb gentemot våra elever” hör jag hur lärarhuvuden runt om i kommunen exploderar. För det är förstås inte sant.

Att sänka lärarnas löner är en neddragning i skolan. Visst … visst fattar Ring det?

Att inte ens ha en ambition i att hamna någonstans i närheten av märket i löneförhandlingarna är en reallönesänkning och ett ”sparkrav”. Vad det säger är att lärarna får ta smällen, ja det till och med insinuerar att om lärarna fortsätter bråka om sina löner så tar de pengarna från barnen.

Det är smidigt förstås. Kanske lättare än att som kommunpolitiker medge att man blivit blåst av sina partikamrater i regeringen som trots upprepade böner om hjälp, även från ledande moderata företrädare, fortsätter vägra.

Artikeltaggar

ArbeteBudgetarKarlskogaKommunpolitikLärareLönerModeraternaPrivatekonomiSkola och utbildningTony Ring